“A hazai közönség egyre nyitottabb” – Harmadik alkalommal jön a NEXTFESZT

2019 január 03. csütörtök, 9:05

Január 16. és 25. között rendezik meg a Trafó kulturális programsorozatát; a harmadik NEXTFESZT változatlan célja, hogy nagyobb nyilvánosságot adjon kevésbé ismert, tehetséges alkotóknak, és párbeszédet alakítson ki a résztvevők között. A 2019-es tervekről Varga Brigitta programszervezőt kérdezte a Pesti Műsor.

 

A Pesti Műsor cikkéből:

“A 2015-ös és a 2017-es NEXTFESZT fókuszában az új generáció állt, az akkori cél az volt, hogy az Y generáció kevésbé ismert, független alkotóit is bemutassuk a magyar közönségnek. Ezúttal az új gondolatok, az új esztétikák kerülnek középpontba. Most is sokszínű repertoárban gondolkodtunk, helyet kap a színház, a tánc, a koncert, a kiállítás, a zene, az irodalom és a film. Elsősorban olyan előadásokat mutatunk meg, amelyek elmozdulnak a megszokottól és műfajilag is nehezebben besorolhatóak egy-egy kategóriába. Nem titkolt célunk, amellett, hogy a kortárs művészetek befogadására ösztönözzük az embereket, hogy kialakuljon egy kölcsönösen inspiráló légkör, párbeszéd közönség és alkotók, valamint – a különböző területről érkező – művészek között. Erre a fesztivál tíz napja kiváló lehetőséget nyújt, reméljük, hogy ezekből a találkozásokból új produkciók, újfajta együttállások alakulhatnak ki a jövőben” – mondta Varga Brigitta.

A programszervező azt tapasztalja, hogy a hazai közönség egyre nyitottabb, egyre inkább vevő a kortárs ízekre, az interaktív produkciókra. “Van persze, aki azt gondolja, hogy az, ami a Trafóban vár rá, biztos ismeretlen lesz neki, furcsa és elvont, és való igaz, van ilyen is, de úgy gondolom, hogy mindenki megtalálhatja nálunk azt, ami hozzá a legközelebb áll. A NEXT előadásaival azokat is szeretnénk kimozdítani, akik nem vagy kevésbé ismerik a Trafót. Ha már láttak nálunk Pintér Béla, Mundruczó Kornél vagy Frenák Pál előadást, bátran jöjjenek és nézzék meg Kelemen Kristóf vagy Molnár Csaba darabjait is, nem fognak csalódni” – tette hozzá.

Varga Brigitta elárulta, két új bemutatóval is jelentkeznek: Vadas Zsófia Tamara, Gryllus Ábris, Tóth Márton Emil Nibiru című, Staféta-pályázatnyertes produkciója a nagyteremben lesz látható. Tisztasági festés címmel hangjáték-rituálét hoz a Trafóklubba január 24-én a STEREO AKT, a koncepciót – melynek középpontjában a múlttal való elszámolás, az egymáshoz és önmagunkhoz fűződő viszonyunk áll – Boross Martin, Bartha Márk és Thury Gábor dolgozták ki, az inspirációt Kari Öve Knausgard Halál – Harcom I. című naplóregényének egy részlete adta. Az akusztikus világot, Bartha Márk zenei kompozícióit és a dramatizált hangjáték jeleneteket, a nézők fejhallgatón keresztül, egymással szembefordulva hallgathatják majd. A két magyar bemutató mellett a NEXTFESZT nyitó estjén lesz látható Vakulya Zoltán és Chen-Wei Lee Together Alone című táncelőadása, az utolsó napján pedig a belga MietWarlop Munkánk gyümölcse (Fruitsof Labour) című őrült színpadi kísérletét hozza el a házba.

Ismét jelentkezik a smART XTRA program, újra látható lesz a tavalyi Hazai Pálya sorozat egyik darabja, a DEEPER, és Kelemen Kristóf legújabb, november végén bemutatott, Megfigyelők című előadása. A Stúdió sem marad üresen, hiszen amellett, hogy Cuhorka Emese és Molnár Csaba vadonatúj duettjét láthatják majd a nézők, a mostani NEXT-en a filmes szekciót is oda tervezik, az ELTE, a Metropolitan, a MOME és a Színház- és Film- művészeti Egyetem mozgóképes képzésein tanulók alkotásaiból válogatnak. A látogatók három estén át élvezhetik az animációs filmeket, valamint a dokumentum- és rövidfilmeket. A 2019-es NEXTFESZT-ről bővebb információ itt található.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.