Klem Viktor: “Megadom magamnak a kísérletezés lehetőségét”

2019 január 04. péntek, 7:37

Novemberben visszatért Don Juan a Jurányiba Kovács Ádám rendezésében. A főszerepet alakító Klem Viktort a Kultúrjunkie blog kérdezte.

A kulturjunkie.blog.hu cikkéből:

“Amikor 2005-ben felvettek minket Kovács Ádámmal az egyetemre, bennem az első pillanattól kezdve volt egy összetartozás érzésem. Ez beigazolódni látszott, jóban lettünk az iskolai évek alatt. A 011 Alkotócsoport alapításánál is együtt voltunk jelen. Tizenhárom éve vagyunk barátok, kollégák, kritikusai és segítői a másiknak. Nem kell ezt ragozni: sok dolgunk van együtt, igyekszünk a végére járni” – mondta Klem Viktor.

Török-Illyés Orsolya, Klem Viktor, Sztarenki Dóra / Don Juan visszatér / Fotó: juranyihaz.hu

Török-Illyés Orsolya, Klem Viktor, Sztarenki Dóra / Don Juan visszatér / Fotó: juranyihaz.hu

Arra a kérdésre, hogy mi fogta meg az alkotókat Ödön von Horváth Don Juan visszatér című művében, a színész így válaszolt: “Ádám hozta az anyagot, egy kora őszi estén (a névnapomon) borozás közben felolvasta nekem. Erősen hatott rám: egy magára maradt férfi elszánt keresése egy omladozó világban. Ez a kép dolgozni kezdett bennem, s érdekesnek láttam azt a szemérmetlen attitűdöt, ahogyan ez a pasi kommunikál a nőkkel, akkor is mikor a legnagyobb bajban van. Úgy éreztem eljátszhatatlan – legalábbis nekem. Túl nagy falat. Ez az érzés viszont bosszantani, majd motiválni kezdett: sportolói pszichológia. (…) Beindított a darab. Nem csak ezen a fickón kezdtem gondolkodni, aki a múlt és jelen zavaros érzelmi mozaikjában keresgél, hanem foglalkoztatni kezdett a formája is a dolognak. Heti rendszerrel konzultáltunk, beszélgettünk Ádámmal, hogy milyen stiláris közegben működhetne az anyag. Volt egy pont, ahol egy rendőrségi kihallgató szobát és egy színházi, női öltözőt akartunk összefésülni. Aztán Schnabel Zita, a darab látványtervezője rendet rakott a fejünkben: maradtak a női ruhák és fogasok, ameddig a szem ellát…”

Szerepéről Klem Viktor elmondta, különleges pszichés alkatú férfi, aki a háborúból visszatérve egy végállapotból kezdi újra az életét. “Brusztosan küzd, és ellenáll, nem adja meg magát. Rengeteg fantázia, energia és játékkedv szükséges mindehhez. Nekifutok újra és újra, megadom magamnak a kísérletezés lehetőségét. A ‘tutira menés’ ennél a melónál kizáró ok. Nemhogy nem működne, de fel sem merül bennem. Helyből magasugrás, majd zuhanórepülés minden este! Legjobb!”

A színész 2019-es munkáiról is beszámolt. “Érkezik egy új sorozat a Viasatra A La Carte címmel. Herendi Gábor és Szilágyi Fanni rendezték, többek közt Rudolf Péter írta. Egy séfet játszom ott. Aztán jön a Csak Színház és más semmi című komédia 4. évada, itt visszatérő a figurám: Máté, a progresszív színházrendező, aki újra szerelmi kalandba keveredik a színfalak mindkét oldalán. Illetve több olyan feladat vár rám a jövő évben amelyekhez speciális felkészülésre van szükségem fizikálisan, ezért kiemelt szerepet kap az első félévemben a sport. Ehhez többek között a csodálatos John Reed Gym és csapata a partnerem, hálás vagyok nekik!” – mesélte Klem Viktor.

A teljes interjú itt olvasható.