Brasch Bence: “Mindig a színház felé akartam menni”

2019 január 09. szerda, 8:18

Egyetemi tanulmányainak gyakorlati évei alatt dolgozott többek között Alföldi Róberttel, emellett szerepet kapott Nagypál Orsi első nagyjátékfilmjében és visszatért az Operettszínházba is. Brasch Bencével a Chicagóról, a legfrissebb bemutatókról és a 2019-es év terveiről beszélgetett a Kultúrjunkie blog.

A kulturjunkie.blog.hu cikkéből:

“Általános iskola hetedik osztályában kezdtem el még színjátszókörre járni, elmentem egy ilyen foglalkozásra. Előtte sok mindent kipróbáltam már: judóztam, úsztam, de valahogy egyik mellett sem tartottam ki igazán – ez viszont egyből magával ragadott, nagyon szerettem. Emlékszem egyszer Arany János Toldiját játszottuk, vittük fesztiválokra is – onnantól kezdve a színjátszás végigkísérte a gimnáziumi éveimet. Az, hogy mellette tudok énekelni is, egy plusz dolog volt, de mindig a színház felé akartam menni” – hangsúlyozta Brasch Bence.

Brasch Bence

Brasch Bence

2014-ben kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, idén végez. Szakdolgozatát Martin McDonagh A Kripli című darabjából írja, ezt az egyetemen elkezdte rendezni is. “Kétszer vágtunk bele, de sajnos nem tudtuk befejezni, mert mindkét alkalommal kiesett a főszereplő – de a szakdolgozatba beleveszem a munkafolyamatot is” – tette hozzá.

Az Alföldi Róbert rendezte Chicagót kettős szereposztásban próbálták az Átriumban Fekete Ernővel. “Abszolút különálló embereket játszunk a színpadon, de ez többek között abból fakad, hogy más egyéniségek vagyunk – kinézetileg is. Mindig azt mondják, hogy két teljesen különböző előadás, vagyis inkább négy, mert több dupla szerep van. Teljesen mást jelent a karakter az én gondolataimmal és a habitusommal, mint amit Tibi hoz ki belőle. Könnyebbség is volt, de közben nehézség, mert négy hetünk volt próbálni és ezáltal a mi próbaidőnk feleződött azokkal szemben, akik végigcsinálhatták ezt az időt egyedül. A jó oldala viszont az, hogy a másik színész által láthatsz olyan megoldásokat, amiket te nem találtál meg – ezzel kölcsönösen segíthettek egymásnak” – mesélte a színész.

Tavaly az Operettszínházba is visszatért a novemberben bemutatott Maya című darabbal. “Hozzáállásban mindenképpen változtam, érettebb és tapasztaltabb vagyok szakmailag – talán technikailag is. Most már tudom, mikor kell elkezdeni tanulni egy nagyobb kaliberű szerepet, hogyan kell vele foglalkozni és próbálni. Hajlamos voltam lustaságra, de ez már elmúlt. Sok koreográfiát be kellett gyakorolni, szerintem nem táncoltam még ennyit, talán csak a Rómeó és Júliában. Könnyebben ment a dolgok rögzítése így, hogy az agyam már trenírozva van a szöveg és koreográfiatanulásra. Fura élmény volt egyébként visszamenni egy ekkora színpadra, sokkal kisebbeket szoktam meg” – számolt be Brasch Bence.

A teljes interjú itt olvasható.