“A következő évad meghatározó lesz számunkra” – A salgótarjáni színigazgató válaszolt

2019 január 13. vasárnap, 9:10

Kiemelt minősítésű előadó-művészeti szervezetté vált a Zenthe Ferenc Színház, a 2012-ben alakult salgótarjáni teátrum utolsóként csatlakozott a megyeszékhelyeken működő professzionális társulatok sorába. Simon Lajos ügyvezető igazgatót az Origo kérdezte.

 

Az Origo cikkéből:

“Amikor felvetődött, hogy kinek a nevét viselje a színház, nem merült fel kétség, hogy Salgóbánya szülötte, a nemzet színésze legyen a névadó. Akik ismerték Zenthe Ferencet, a munka iránt alázattal bíró, elhivatott, nemes lelkű művészként, igaz emberként jellemezték. Ezek az értékek iránytűként szolgálnak a társulat számára és a színház egészére nézve is. Zenthe Ferenchez hasonlóan mi is pontosan megfogalmazzuk az identitásunkat, fiatal színházként elhelyezzük magunkat a hazai színházi életben. Következetes, hosszú távú stratégiával, értékelvű művészeti koncepcióval és a helyi értékekre támaszkodva szeretnénk tovább fejlődni. Zenthe Ferenc egyik kedves gondolata volt, hogy az ember, amikor kicsi, mindig utol akarja érni a nagyobbat. Ezen az úton indultunk el, és a közönség, valamint a színházi szakma visszajelzéseiből azt érezzük: helyes az irány” – mondta Simon Lajos.

Simon Lajos

Simon Lajos

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy az áthallásos, gondolkodásra késztető, ugyanakkor népszerű művek kiválasztásánál a közönségigénnyel is számolniuk kell, főleg annak fényében, hogy nem csupán a városban élőknek biztosítanak színházi élményt, hanem a régió és az ország szinte minden megyéjének településein, valamint határon túl élő nézőknek is. “Bár a látogatószámunk folyamatosan növekszik, az elmúlt öt évben megháromszorozódott köztük több ezer gyermekkel és fiatallal, Salgótarjánban egy előadásból eddig még keveset tudtunk játszani, az első évben egy premier kétszer-háromszor kerülhetett műsorra. A repertoár összeállításánál figyelembe kellett vennünk, hogy
a kilencvenes években a kulturális szolgáltatások drámaian visszaestek, Salgótarján lakosságának harmada mára elvándorolt, ebből fakadóan a város korfaösszetételében is az idősebb generáció szerepel hangsúlyosan. A helyi szokások és az értékesíthetőség szintén jelentős szempont” – fejtette ki a direktor.

Simon Lajos elmondta, hogy a színházat működtető társaság a kiemelt minősítés megszerzésén 2016-ban kezdett el dolgozni, 2017-ben azonban a Színházművészeti Bizottság nem támogatta a kérelmet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig a kedvező döntés érdekében egy önálló, profiljában tisztán színházművészeti tevékenységgel foglalkozó kft. megalakítását javasolta. Ennek a kritériumnak Salgótarján önkormányzata tavaly eleget tett: 2018. szeptember 1-jétől a Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft. önálló, kizárólag előadó-művészeti tevékenységet végző társaságként működik. “Az átalakulást követően már bizakodóbbak voltunk a pozitív döntést illetően, hiszen annak 2018 őszére mind szakmai, mind működtetési oldalról minden feltételét megteremtettük. A kiemelt színházművészeti szervezetté nyilvánítás központi költségvetési támogatással jár együtt, a Zenthe Ferenc Színház működéséhez 2019-ben százmillió forint támogatás érkezik majd. (…) A 2019/2020-as színházi évad meghatározó lesz számunkra, hiszen Zenthe Ferenc születésének századik évfordulóját ünnepeljük majd, az ő életműve köré szervezzük az évadot, és régi vágyunk, hogy bemutassuk az első zenés színdarabunkat is. Tovább szeretnénk növelni az előadásszámot, a bemutatók számát és természetesen még több nézőt szeretnénk előadásainkon látni. Nem titkolt szándékunk, hogy bekerüljünk az ország különböző színházi fesztiváljaira. Ezzel együtt szeretnénk tovább gazdagítani a helyi és a Nógrád megyei művészeti életet, valamint tovább erősíteni a városban, a megyében és a régióban élők kulturális identitását. A legnagyobb álmunk azonban egy önálló színházépület megépítése, mely szándékaink szerint összművészeti központként működne, ez nélkülözhetetlen színházunk szakmai és művészi fejlődése érdekében” – sorolta a salgótarjáni színház ügyvezető igazgatója.

A teljes interjú itt olvasható.