Feloszlik és újjáalakul a Spirita Társulat

2019 január 20. vasárnap, 11:02

A 2018/2019-es évadban a Bethlen Téri Színház rezidens társulata a jelenlegi formájában megszűnik, és “Spirita Next” mottóval folytatja munkáját.

A Spirita Társulat közleménye:

Az évek során kialakult, 30 fős tagságból mindössze 9 színész és néhány alkotó munkatárs marad a csapatban. A társulatvezető a csapatszűkítést a jelenlegi, mostoha függetlenszínházi viszonyok mellett a vérfrissítéssel, az elmélyültebb munka óhajával indokolja. Kevesebb új projekt, több továbbjátszás, változatos játszóhelyek felkutatása és igazán “sűrű” színpadi munka biztosítása a cél.

A Spirita Társulat 2014-ben indult útjára, az akkori gárda fiatal és lelkes színházcsinálókból, hobbistákból és/vagy szabadúszó színészekből állt. Két évad leforgása alatt a csapatösszetétel jelentősen átalakult, és így lettek a Bethlen Téri Színház rezidens prózai társulata – hála Szögi Csaba bizalmának és a közönség szeretetének. Négy évaduk során anyaszínházukban összesen 11 előadást hoztak létre (ezek nagy részét átlagosan két évadon át játszották), más játszóhelyeken – így a Spinoza Színházban, a MüSziben vagy épp a Nemzeti Galériában – további 3 produkciójuk futott rendszeres jelleggel.

A kezdetben csakis klasszikusokat színpadra állító társulat előadásai közé tartozott többek között a Rómeó és Júlia, az Antigoné, a Hamlet, a Szentivánéji álom, az iJobs, a Zárt tárgyalás, a Jazzkéz & Whisky, a Pusztuló, a Macbeth, A Sátán ügyvédje és a Tíz kicsi néger is.

Az új, leszűkített repertoárt a rendező/társulatvezető a további munkát érintő tárgyalások után ismerteti.