Szalontay Tünde: “Valahol mélyen belül vágynék a klasszikus kalandra is”

2019 január 20. vasárnap, 7:23

Szalontay Tünde az Arvisura Színházi Társaságban kezdett dolgozni, akikkel számtalan mozgásszínházi előadást készítettek. Még pályája elején járt, amikor úgy döntött, külföldön folytatja. Hat év után hazatért, és a független színházi világ egyik legismertebb alakjának csapatához, Pintér Bélához csatlakozott. 5 éve szabadúszó, és a színház mellett a Munkaügyek és a Válótársak című sorozatokban is láthattuk őt.


A Deszkavízió interjújából:

Annak kapcsán, hogy 6 évig játszott Dániában és Olaszországban, elmesélte: “Fiatal voltam és bohó, nem is volt ez annyira tudatos döntés a részemről. Jártam hazai és külföldi kurzusokra, aztán az egyik ilyen workshopot követően jött egy lehetőség, hogy Dániában csatlakozhassak a Teatro Rio Rose csapathoz. Nem kötött akkor Magyarországhoz semmi, csak a színház és a művészet foglalkoztatott, és kicsit itt is akartam hagyni mindent. Abban az időben az Arvisura színházzal dolgoztam, mozgásközpontú előadásokat csináltunk. Egy idő után viszont a csapat elkezdett nyitni a klasszikus színház felé, engem viszont akkoriban még erőteljesen a mozgás érdekelt. Nem is én vetettem véget ennek a munkakapcsolatnak, hanem egyszer csak befejeződött. Szerencsére kevés szöveg volt az előadásainkban, annyira pedig tudtam angolul, hogy a mindennapi életben elboldogultam, de azért hamar fel kellett szívnom magam. (…) Nagyon jó volt a munka a külföldi társulattal, imádtam velük dolgozni, de egyik országban sem tudtam letelepedni. Eleinte úgy gondoltam, hogy hazaköltözöm, és itthon is és külföldön is játszom majd, de ezt az akkori rendszerben nem lehetett megoldani. A külföldi csapattal általában több hónapig turnéztunk, ezt nem tudtam a hazai szisztémával összeegyeztetni. A lelkem mélyén talán vágytam is arra, hogy végleg hazajöjjek, ezért sem sikerült összehangolni a munkákat, mégiscsak itthon érzem otthon magam” – árulta el Szalontay Tünde.

Szalontay Tünde / Fotó: Kakuk Tamás

Szalontay Tünde / Fotó: Kakuk Tamás

Arról, hogy egyenes út vezetett-e Pintér Béláékhoz, kifejtette: “Azért volt egyenes az út, mert mielőtt visszaköltöztem volna Magyarországra, hazalátogattam egy rövid időre. Ekkor találkoztam Bélával, akivel anno az Arvisurában színészként sokat dolgoztunk együtt a Magyar Elektrában és a Mester és Margaritában, innen ered a mi barátságunk. Mesélte, hogy tervez egy új előadást, a Sehova kapuját, amiben szánna nekem egy szerepet. Már ez is elindította bennem a gondolatot, hogy lehet, hogy haza kellene jönni.”

A színésznő arról is beszét, hogy lassan már öt éve nem a Pintér Béla és Társulata tagja: “Régóta feszült volt köztünk a munkaviszony, és az a görcs, ami létrejött, nem oldódott fel, pedig többször is leültünk megbeszélni a dolgokat. A futó előadásokat örömmel csinálom most is, viszont újat már nem próbálok. (…) Nem tagadom, hogy felmerült bennem, hogy könnyebb lenne elszerződni valahova, mert a szabadúszás nehéz terep, sok szorongással jár, és most a TAO megszűnésével még nagyobb lett a bizonytalanság. Azok a helyek, ahol fellépünk, mintha meginogtak volna. Az előadások közben nem érezni ebből semmit, de minden más pillanatban igen. A szabadúszók számára emiatt talán az eddigieknél is nehezebb lesz, de engem a körülményektől függetlenül alapvetően egy alkotócsapat vagy egy izgalmas projekt mindig lázba hoz” – részletezte Szalontay Tünde.

A kérdésre, készül-e most újabb, különleges bemutatóra azt felelte: “A Scallabouche Theatre előadásában, a Kettenben játszom majd együtt Elek Ferivel. Ez egy izgalmas, igaz történet egy bankrabló házaspárról, akik hosszú évekig jártak Csehszlovákiából Ausztriába bankot rabolni. Mindig más álruhát találtak ki. Erre készülök most. (…) Valahol mélyen belül vágynék a klasszikus kalandra is. Kipróbálnám, milyen egy előadást, egy szerepet a hagyományos módon felépíteni. Eközben pedig azt látom, hogy a kőszínházak ma már egyre többször elrugaszkodnak és eltérnek a megszokottól, és ilyen értelemben is a független szcéna és a nagyszínházi világ közelít egymáshoz” – tette hozzá.

A Deszkavízió interjúját itt érhetik el.