Pintér Béla: “Amíg anyagilag teljesen el nem lehetetlenítenek, maradunk”

2019 január 27. vasárnap, 7:43

Pintér Béla és Társulata az együttes huszadik születésnapjára hozta létre Jubileumi Beszélgetések című előadását a Fészek Művészklubban. Ennek kapcsán kérdezte a társulat vezetőjét a Népszava.

 

A Népszava cikkéből:

“Eddig mindegyik jubileumunkat másként ünnepeltük. A mostani, huszadik születésnapot tervezve eszembe jutott, mi lenne, ha létrehoznánk egy előadást, amelyben az első előadásunkat, a Népi Rablétet aktualizáljuk. Az elmúlt húsz év sikereiről, kudarcairól, belső fájdalmairól, különböző erőviszonyok alakulásáról szerettem volna szólni. Arra gondoltam, hogy míg a Népi Rablétben egy szürreális esküvő keretében a vőlegény levágta a menyasszony fejét, mi lenne, ha most egy ‘tradicionális’ disznóvágást mutatnánk meg, ahol nem disznót vágnak le, hanem embert” – beszélt az előadásról Pintér Béla. A Jubileumi Beszélgetések szerzője elmondta, több mint harminc éve foglalkozik színházzal, most valóban felvállalt egy karcosabb, a klasszikustól eltérő cselekményvezetésű előadást és nagyjából azt a hatást érték el, amit várt.

Pintér Béla / Fotó: taximagazin.hu

Pintér Béla / Fotó: taximagazin.hu

Pintér Béla húsz év alatt huszonöt darabot írt. A kérdésre, hogy ez – mint az előadásban is szerepel – járhat-e azzal, hogy a szerző elfárad, így válaszolt: “Ez valóban nagy teher, folyamatosan regenerálódni kellene, de mivel nagyon sokat játszunk, nem mindig sikerül kellőképpen. Nehezen tudom rávenni magam az írásra. Az Ascher Tamás Háromszéken esetében kerékpározás közben összeraktam egy vagy két tizenkét soros strófát, ezeket megjegyeztem és otthon csak le kellett írnom. A Jubileumi Beszélgetések esetében nagyon megzavarta a koncentrációmat, hogy elvették tőlünk a taó-t.”

A megszűnő támogatással kapcsolatban elmondta, a jegyáremelés mellett kénytelenek voltak csökkenteni a fizetéseket. “Várjuk, hogy a kormány miként tartja be az ígéretét, vagyis hogyan kompenzálja az elvett taó-t, a kieső összeget. Visszatérve az írásra: ki kell dolgoznom valamilyen új alkotói módszert, hogy miként tudom az írói, alkotói energiáimat kellőképpen mozgósítani” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e azon, hogy esetleg külföldön folytassa, Pintér Béla így felelt: “Amíg anyagilag teljesen el nem lehetetlenítenek, amíg nem áll fenn az a helyzet, hogy félelemből egy játszóhely sem fogad be bennünket, addig maradunk. De nem szeretnék taktikázni vagy óvatoskodni, mert attól nagyon rosszul érezném magam. Ráadásul még a nézőink is csalódnának bennünk.”

A teljes interjú itt olvasható.