Kocsis Gergely: “A Platonov a szakmában Szent Grálnak számít”

2019 január 29. kedd, 9:09

Székely Kriszta rendezésében próbálják a Platonovot a Katonában. A címszerepet a nyáron rendezőként is bemutatkozott Kocsis Gergely játssza, a színészt a Deszkavízió kérdezte.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Minden épeszű színész örül ilyenkor, magam is így voltam vele. Közben meg is hökkentem, mert nem gondoltam, hogy nekem erre még lesz lehetőségem, úgy éreztem, hogy ez már nincs benne a pakliban, ez már nem lesz. Egyrészt azért, mert a Katona egy elég erős és legendás előadásban már megcsinálta, tehát eszembe se jutott, hogy itt még fölmerül az, hogy foglalkozzunk ezzel a darabbal. Ugyanakkor meg van valami misztikus, ködös kép az emberben Platonovról, nagyon hősies és bonyolult valakinek képzeljük, és mondjuk én nem gondoltam magamra ilyen vonatkozásban. Az, hogy ezt a szerepet szerettem volna, az egyértelmű. Ezzel szerintem szinte minden férfiszínész így van” – mondta Kocsis Gergely.

Kocsis Gergely / Fotó: Dömölky Dániel

Kocsis Gergely / Fotó: Dömölky Dániel

Arra a kérdésre, hogy más-e a Platonovot próbálni az eddigi munkákhoz képest, a színész így válaszolt: “Annyiban más, hogy mindannyiunkon, Székely Krisztán és rajtam is, és azt látom, hogy a többieken is van egy plusz súly, amivel nem kellene törődni, és igyekszünk is lerázni magunkról, de mégiscsak az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Platonovval foglalkozhatunk. Vannak olyan színdarabok, ez is egy olyan, ami a szakmában Szent Grálnak számít: hú, hát annak nekimenni, az nagyon nagy cucc… Most még tart ez az állapot bennünk, most még egy megmászatlan hegyként magasodik előttünk az egész dolog. Március 8-án lesz a bemutató, nagyon korai még bármit mondani az anyagról. Vannak erős érzeteim, de ezeket még nem tudom, és nem akarom megfogalmazni, mert egyáltalán nem biztos, hogy arra megyünk, amit én most gondolok. Tulajdonképpen zavarba hoz, hogy erről az egész Platonov-dologról a próbák ilyen korai szakaszában beszéljek” – mesélte a Katona művésze.

Nyáron Kocsis Gergely rendezte a Hatszín Teátrumban futó Varsói melódiát. “Kimondottan felkérés volt, és boldogan elvállaltam. Nem azért, mert rendező vagyok, hanem azért, mert egyrészt megtisztelt a felkérés, másrészt izgalmasnak gondoltam két ilyen szívemnek privátin is kedves emberrel együtt dolgozni, mint Tompos Kátya és Adorjáni Bálint. Elég régóta tanítok a főiskolán, és ilyen értelemben már sok vizsgát rendeztem, van valamennyi élményem arról, hogy hogy kell egy előadást rendezői minőségben létrehozni. Az egyetemen mégis más a nexus a diákokkal, több mindent kell rájuk bízni, pedagógiai értelemben sokkal többet várhatok el tőlük, például azt, hogy ők maguk találjanak ki, dolgozzanak ki egy-egy jelenetet. Nekik mondhatom kedden, hogy csütörtökre ezt szerintem így és így dolgozzátok át, és akkor ők elmennek és magukban próbálnak. Így megy a munka. Viszont ha egy színházban rendez az ember, akkor minden percet ő irányít, és kíváncsi voltam, hogy ez megy-e nekem, hogy tudok-e felnőtt színészeknek is olyat mondani, amitől az előadás előre megy. Nagyon élveztem az egészet, feléleszteni ezt a kedves kétszemélyes történetet. Egyébként egy kicsit még zavarban vagyok ezzel a rendezés dologgal kapcsolatban” – fogalmazott az alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.