Nemcsák Károly a tao-ügyről: “Magam is infarktusközeli állapotba kerültem”

2019 január 30. szerda, 8:22

Az eddigi összegnél nagyobb előadóművészeti támogatást kap majd 11 budapesti fenntartású színház. Erről állapodott meg a kormány és a főváros. A döntésre azért volt szükség, mert a társaságiadó-rendszer (tao) átalakításával több teátrum működése is bizonytalanná vált. Ennek kapcsán Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója úgy nyilatkozott: “Sok igazgató, többek közt magam is infarktusközeli állapotba kerültem, amikor december végén azon kellett aggódnom, hogyan tudunk mindent befizetni. A sajtótájékoztatón viszont most úgy vettem észre, hogy mindenkiben megnyugvás van, végre fellélegezhetünk. Kollégámmal, Mácsai Pállal váltottunk pár szót a tájékoztató végén, ő is üdvözölte az új rendszert. Akik becsületesen dolgoztak, azoknak ezután sem lesz félnivalója, míg akik nem tisztán játszottak, azokat most kiszűri a rendszer.”

Fekete Péter kulturális államtitkár elmondta, az alternatív teátrumokkal is folyamatos tárgyalásokat folytatnak. Az Átrium Színház operatív menedzsere, Zsedényi Balázs azonban azt mondta, őket nem keresték: “A sajtótájékoztatón bejelentett változás csak a kiemelt színházak ügyeit rendezi. Minket nem keresett meg senki, és nem is egyeztettek velünk. Az biztos, ha nem tisztázódik, hogy mikor és mennyi pénzt kapunk, akkor már csak heteink vannak hátra. A színházunk 220 millió forint taobevétellel tervezhette az évet, annyira van szükségünk. Kétszázan dolgoznak nálunk, és ha nem rendeződik a helyzet, akkor először előadásokat kell levennünk, majd bezárunk” – mondta Zsedényi Balázs.

Fekete Péter kijelentette, február végére megszülethetnek a döntések az egyes színházaknak juttatandó támogatásokról, a kiemelt és nemzeti intézmények pedig már március végén megkaphatják a számukra megítélt támogatás harmadát. A második egyharmadot a szezon végén, júniusban, az utolsó részt szeptemberben fizethetik majd ki. Ez azt jelenti, hogy kiszámítható, biztonságos rendszerben működhetnek a színházak – fűzte hozzá.

Az alternatív színházak támogatására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy folyamatos tárgyalásban állnak velük, és meg fogják kapni azt a kompenzációt, amellyel jól működhetnek.

Forrás: Színház.org, Blikk