Ellenzéki képviselőnők tiltakoznak Marton László alkalmazása ellen – Az MTI nem ad nekik teret

2019 január 31. csütörtök, 10:09

A Magyar Távirati Irodán keresztül szerették volna kiadni tiltakozó közleményüket ellenzéki képviselőnők amiatt, hogy Marton Lászlót a veszprémi színház alkalmazza rendezőként, de a közmédia ezt megtagadta.

Mint ismert, Marton Lászlót, a Vígszínház egykori vezetőjét, főrendezőjét 2017-ben bocsátotta el a Vígszínház, miután kiderült, hogy többször is visszaélt pozíciójával és több ízben is zaklató magatartást tanúsított hölgyekkel szemben.

Képviselők most annak kapcsán szerettek volna közleményt kiadni, hogy Marton a veszprémi színházban rendez. Az MTI azonban nem adott teret az írásnak mondván, hogy az személyiségi jogokat sért.

Az esetről Szél Bernadett független országgyűlési képviselő számolt be Facebook-oldalán.

A közleményben a képviselőnők többek közt ezt írják:

Mélységesen elítéljük, hogy a szexuális zaklatással vádolt Marton László a Fidesz jóváhagyásával újra rendezhet a veszprémi színházban. Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban. Ha ma nem teszünk semmit, akkor 10, 20, 30 év múlva kiderülő gyomorszorító történetek és kibeszéletlen traumák fognak ismét rávilágítani arra, hogy nem cselekedtünk, amikor kellett volna. Hogy nem védtük meg a szexuális zaklatás áldozatait, hogy nem álltunk ki azokért, akik egyedül sokszor beszélni sem mernek az őket ért megrázkódtatásokról.

Mi hiszünk az emberi méltóságban, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Marton László bárki segítségével újra rendezői székben ülhet.

A közleményt a következő képviselők írták alá:

Bangóné Borbély Ildikó – Országgyűlési képviselő

Bősz Anett – Országgyűlési képviselő

Demeter Márta – Országgyűlési képviselő

Gurmai Zita – Országgyűlési képviselő

Hohn Krisztina – Országgyűlési képviselő

Kunhalmi Ágnes – Országgyűlési képviselő

Potocskáné Kőrösi Anita – Országgyűlési képviselő

Schmuck Erzsébet – Országgyűlési képviselő

Szabó Tímea – Országgyűlési képviselő

Szél Bernadett – Országgyűlési képviselő

Vadai Ágnes – Országgyűlési képviselő

Varga-Damm Andrea – Országgyűlési képviselő