Fekete Péter államtitkárral tárgyalnak a függetlenek

2019 február 01. péntek, 15:29

A független színházak képviselőivel egyeztetett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a támogatásokról. A Független Előadó-Művészeti Szövetség titkára az ATV-nek azt mondta, valószínűleg az elmúlt három év tao-bevételének az átlagából jönne ki az új támogatás összege. Ezzel sokan rosszul járnának.

Fekete Péter / Fotó: Kallos Bea, MTI

Fekete Péter / Fotó: Kallos Bea, MTI

December végén kiderült, hogy a tao helyett 37,4 milliárd forint áll rendelkezésre az előadó művészeti szférában, de hogy kik, mikor, és ebből mennyit kapnak, még nem tudni. Annyi biztos, hogy fix összegű támogatást kapnak a fővárosi fenntartású színházak, ami idén 3,5 milliárd forint, elosztásáról pedig a főváros szabadon dönt.

A színházak képviselőivel az államtitkár kedden délután egyeztetett. A támogatást adatlapon kell igényelni az Emmi honlapján: 10 kategóriát határoztak meg, ki-ki önbesorolással dönti el, hova tartozik. Ezután ugyanitt meg kell adni a 2015 és 2017 között befolyt tao összegét, valószínű tehát, hogy ennek átlagából jönne ki az új támogatás.

“Az egészen biztosan kevesebb, mint amit a 2018-as jegybevétel alapján igényelhettünk volna, támogatást befogadhattunk volna, és hogyha pedig kevesebb, akkor a független terület hátrányt szenved azzal, hogy egy új támogatási rendszert vezettek be” – mondta Kovács Zita, a Független Előadó Művészeti Szövetség elnöke.

Koltai Judit, a Holdvilág Kamaraszínház művészeti vezetője szerint az utolsó három év átlagát tekintve nem járnak túl jól, mert nekik az előző évadhoz képest majdnem megduplázódott a bevételük, tehát most egy jelentősebb tao-összeggel számolhattak volna. Büki Dóra, a Proton Színház ügyvezető igazgatója isúgy látja, hogy “nagyon kellemetlen, hogy a független szcénában állandósult a túlélésért való küzdelem.”

Mindezek ellenére a függetlenek bizakodnak, jövő héten pedig újabb tárgyalást szeretnének az államtitkárral.

Forrás: atv.hu