“Mint egy ejtőernyő nélküli szabadesés” – Haumann Máté válaszolt

2019 február 09. szombat, 8:11

Itthon felvették a színművészetire, mégis Londonban tanult. Haumann Mátét a funzine.hu kérdezte.

A funzine.hu cikkéből:

“Volt olyan, hogy összekevertem az ajtókat és zavaromban sikerült bemásznom egy ruhásszekrénybe, ahelyett, hogy kiléptem volna az ajtón. Az egy dolog, hogy bebújtam, na de ki is kellett jönnöm, ami azért picit cikibb volt… Egy másik alkalommal az Universal egyik hat évadra szóló tévéjátékának főszerepéért versenyeztem Amerikában, amit végül nem kaptam meg. Ez persze nem a legoptimálisabb helyzet, de arra kell gondolni, hogy ott voltam a castingon, megmutattam magam az embereknek, és majdnem összejött. Igenis lehetséges, hogy legközelebb sikerül” – válaszolta a színész arra kérdésre, hogy melyik volt a legrosszabb castingja.

Haumann Péter a Fapad c. sorozat forgatásán

Haumann Péter a Fapad c. sorozat forgatásán

Itthon felvették a színművészetire, mégis Londonban, a Guildhall School Of Music&Dramában tanult. “Olyan volt ez, mint egy ejtőernyő nélküli szabadesés. Úgy álltam hozzá, hogy oda megyek, ahol munka van, ahol dolgozni lehet. Teljesen mindegy, hogy ez Magyarország vagy Anglia. Az, hogy a munkát folyamatosan műveljem, sokkal többet jelentett annál, hogy mindezt hol teszem. (…) 18 éves voltam, amikor kiutaztam, és akikkel ott összeakadtam, a mai napig fontos szereplői az életemnek. Látod, ide is egy olyan barátommal jöttem, akit 20 évvel ezelőtt, Angliában ismertem meg. Az iskolában nagyon figyeltek ránk, nem a szigorú pedellus-nebuló viszonyban dolgoztunk, nagyon demokratikus és nyitott közösség volt a miénk. Az ottani élményeim nagyon sokban alakítottak azzá az emberré, aki ma vagyok” – mesélte Haumann Máté.

A színész azt is elárulta, hogy el tudná-e képzelni, hogy visszaköltözzön. “Nem feltétlenül. Az Egyesült Államok sokkal közelebb áll hozzám, pedig sokáig nem tudtam eligazodni azon a terepen. Los Angeles egy olyan vászon, ahol igenis nagyon jelentőségteljesen meg tudod határozni a saját körvonalaidat, senki nem skatulyáz be. Tudom, ez furcsának, paradoxnak tűnhet, mert Amerikában óriási filmgyárak működnek. Rengeteg ember megy ki, hogy szerencsét próbáljon, aztán elbukik, de feláll, és megint próbálkozik. A végére pedig már annyira megcombosodik, hogy valamilyen sikert biztosan elér. Amerikában az lehetsz, aki valójában vagy, olyan emberekkel veheted körbe magad, amilyenekkel szeretnéd, sokkal inkább élhetsz olyan életet, amilyet elképzelsz magadnak” – mondta Haumann Máté, aki számára John Hurt angol színész a szakmai etalon. “A Hercules című filmben a testőrét alakítottam. Rengeteg beszéltünk a szakmáról, sokat tanultam tőle mivel éjjel-nappal együtt filmeztünk, mi voltunk hozzá a legközelebb álló kollégák a forgatáson. Esténként otthagyta a luxus lakókocsiját és átjött hozzánk stikában cigizni. Ilyenkor be nem állt a szája, én pedig nagy érdeklődéssel hallgattam a sztorijait. Mivel a szerződése tiltotta, hogy rágyújtson, minden alkalommal el kellett dugni a cigarettát, amikor egy asszisztens elhaladt előttünk. Úgy viselkedett, mint egy kihágáson rajtakapott koleszos” – mesélte a színész.

A teljes interjú itt olvasható.