Pozsgai Zsolt: “Egy fesztiválsiker nem előrelépést jelent, hanem szakmai féltékenységet szül”

2019 február 10. vasárnap, 9:16

2018 januárjában rendezte meg a reformációról szóló Megszállottak című filmjét, ami azóta már számos nemzetközi fesztiválon nyert díjat. Pozsgai Zsoltot a Pécsi Újság kérdezte.

 

A Pécsi Újság cikkéből:

A Megszállottak eddig hat díjat nyert el, Pozsgai Zsoltot pedig januárban Madách-díjjal tüntették ki. “A film díjai sokat jelentenek a számomra, hiszen ahol nyertünk, az mind szakmai nemzetközi fesztivál volt. Csak olyan fesztiválokra neveztünk, amelyeknek szakmai tekintélyük van. Úgy látom, a filmkészítők világszerte nehezen találnak új témákat, és ilyenkor üdítő kivétel lehet egy alkotás, ami szól is valamiről. Külön öröm, hogy a színészi munkát mindenhol kiemelték, lelkesedtek érte a zsűritagok. És mivel olyan kultúrájú országokban is nyert, ahol a reformáció problémája nem feltétlen ismert, az elismerés egészen biztosan magának a filmnek szólt. Egyfajta önigazolás is, hiszen mióta a Nemzeti Filmalap létezik, még az első fordulókban sem kaptam esélyt, egyetlen forgatókönyvemmel sem. Ezúttal máshonnan, a Reformáció Emlékbizottságtól kapott negyvenmillióból be lehetett bizonyítani, hogy nem mindig a pénz számít. A Madách-díj értékét az adja, hogy negyven éve jelentős mesterek kapták meg, utánuk részesülni pedig megint egy visszaigazolása annak az értékszemléletnek, amiben hiszek” – hangsúlyozta az alkotó.

Pozsgai Zsolt / Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Pozsgai Zsolt / Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Pozsgai Zsolt kiemelte, külföldön sok helyen mutatták be drámáit, elkészült a Megszállottak, mellette egy tévéjáték, valamint egy dokumentumfilm is. “Sokat utaztam, több helyre is hívnak zsűrizni, emellett megjelent két könyvem, s egyre erősödik a kapcsolatom Bulgáriával, ahol már mesterkurzust is tartok a művészeti egyetemen. A külföldi dolgaimat azért emelem ki, mert itthon úgy veszem észre, hogy ebben az értékkáoszban nincs szükség azokra az emberi értékekre, amelyeket fontosnak tartok. Monacóban előbb kapnék újabb filmes megbízást, mint itthon. Az egyértelmű sikerek ellenére az új munkáimhoz is külföldi partnereket kell keresnem. Egy fesztiválsiker nem előrelépést jelent, hanem szakmai féltékenységet szül. Azt mondják, problémás ember vagyok, aki nem tud elmenni szó nélkül a problémák mellett. A tao megszűnésével családom egyetlen állandó jövedelemforrását veszítettük el, hiszen egy olyan színházi műhely is leáll, melyben három munkám megy óriási sikerrel – ennek egy darabja nemrég Pécsett is látható volt. Ha nincsenek a külföldi munkáim, akkor a totális megsemmisülés szélére érünk. Hogy mi változott? Egyre többet gondolok a szülővárosomra, Pécsre. Haza kellene térni ebből a káoszból. Segíteni a várost az eddigi tapasztalataimmal, széles körű hazai és nemzetközi kapcsolataimmal. Ezt szívesen megtenném, ha kellek. Ha nem, irány Szófia” – mondta a Megszálottak rendezője.

A filmmel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sikerült megoldani a kevés büdzséből fakadó megalkuvásokat. “Negyvenmillió bruttóért senki sem vállal el történelmi filmet. Az elmúlt évek alatt kialakult egy profi stáb, mely vakon jön utánam. Színészek, világosítók, operatőrök, hasonló értékrendszerrel. A filmet tíz nap alatt kellett leforgatni. Bár néhol még ráfért volna egy kis munka, szerintem összességében sikerült. Monte-Carlóban, a díszbemutató utáni beszélgetésen sok kérdést kaptam, például, hogy hol sikerült ilyen zseniális középkori városra, mint díszletre akadnom. Örömmel mondtam, hogy a bikali élménybirtokon. Nagy volt a csodálkozás. Nagyon szeretem ezt a filmet, a színészek kiváló munkáját, a remek operatőri, hangmérnöki és világítási megoldásokat, s a fantáziadús vágói munkát. Ellentmondással tekintek e filmre, s arra gondolok, ha csak a tizedét kapjuk meg annak, amellyel a filmalap támogat egy-egy filmet, milyen lehetett volna” – mutatott rá Pozsgai Zsolt.

A teljes interjú itt olvasható.