Kopek Janka: “Élvezem az újfajta feladatokat”

2019 február 11. hétfő, 8:41

2014-ben színész szakon végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán, majd a Vígszínház társulatához szerződött. Több szerepet alakít egyszerre Dragomán György Máglyájában, ő Héléne a Háború és békében, most pedig Brecht Baalját próbálja Horváth Csabával. Kopek Jankát kérdezte a Deszkavízió.

A Kölcsönlakás volt az első filmes munkája. Arról, hogy érezte magát a forgatáson a színésznő elmondta: “A castingon is azt gondoltam, hogy az egész stáb, főleg Kata (Dobó Kata, a rendező – a szerk.) maximálisan felkészült, nekem ez is nagyon különleges élmény volt. Már akkor azt éreztem, hogy ez valami nagyon profi dolog lesz, mert annyira pontosan tudta, hogy mit akar, milyen a karakter, hogy miről szól az egész történet… Annak ellenére, hogy ez volt az első filmes munkám, végig nagyon biztonságban éreztem magam. Eddig mindig idősebb nőket játszottam, sőt az egyetemen mondták is nekem, hogy olyan típus vagyok. Mindig én voltam Olga a Három nővérből, a Vígben, a Máglyában konkrétan nagymamát játszom, szóval mindig ezek a szerepek találtak meg eddig. Nagyon szeretem ezeket a feladatokat is, de kifejezetten élveztem, hogy most a Kölcsönlakásban egy fiatal lány vagyok, soha nem játszottam még ilyet eddig, új szerepkör volt ez számomra. Örülök, hogy Kata egy teljesen más oldalamat látta meg, mint eddig bárki”.

Kopek Janka / Fotó: Dömölky Dániel

Kopek Janka azt is elárulta, 10 forgatási napja volt egy elég hektikus időszakban. “Előtte voltam Stuttgartban, utána utaztam Kínába a Vígszínház társulatával. Minden nap 3-kor keltem, 4-re jött értem az autó, mentünk a forgatásra, ami eltartott 16-ig, és utána rohantam a színházba, mert este előadásom volt általában 22-ig, éjfélre ágyba kerültem, és utána kezdődött elölről másnap. De annyira profi volt az egész, és annyira energetizált Kata, a stáb, és Mona, a producer (Sárosi Mona – a szerk.), annyira figyeltek ránk, arra, hogy minden színész jól tudjon teljesíteni, hogy valahogy ez a három óra alvás egyáltalán nem tűnt kevésnek, nem okozott problémát” – árulta el a színésznő, aki most próbálja a Pesti Színházban Brecht Baalját.

“Horváth Csaba rendezi, aki a Forte Társulat vezetője. Az ő alkotásainak nagyon érdekes világa van: a szöveget hozzá passzintja a mozgáshoz és a zenéhez, nagyon komplexen tud a színházról beszélni. Ez is ilyen lesz. Eddig még csak úgy dolgoztunk együtt, hogy Csaba volt a koreográfusa az egyik darabnak, amiben én is játszottam, most viszont az egész előadás mozgással és zenével lesz átitatva. Ez nekem megint csak új kihívás, olyan fajta koncentrációt igényel tőlem, amit eddig nem nagyon tapasztaltam. Kórusműveket éneklünk benne, koreográfiát kell csinálni, közben persze magát a jelenetet is el kell játszani, szóval nagyon izgalmas az egész. Várom, és kíváncsi vagyok, hogy a végére hogyan fog összeállni a darab világa, amikor már mindenki mindent tud technikailag. Élvezem, hogy újfajta feladatok vannak benne, nem mindennap kell az embernek egy hátrabukfenc után szöveget mondania… az általános iskolában is menekültem ettől, mert nem szerettem bukfencezni, de hát ez itt most nem kérdés (nevet). Mostanra egyébként már megszerettem. Március 1-jén lesz a bemutató, Wunderlich József játssza majd Baalt, mi pedig a körülötte lévő történet leszünk” – fejtette ki Kopek Janka.

A teljes interjút itt olvashatja.