“Bátorságot kaptam egy bizonyos típusú élethez” – Vecsei H. Miklós válaszolt

2019 február 17. vasárnap, 8:14

A fiatal színészek közül talán neki van a legnagyobb és leglelkesebb rajongótábora, tinilányok versengenek egymással, hogy ki látta többször a József Attila írásain alapuló Mondjad, Atikám című monodrámáját, vagy A Pál utcai fiúk című musicalt, amelyben Nemecsek Ernőt játssza. Vecsei H. Miklóst a hvg.hu kérdezte.

 

A hvg.hu cikkéből:

“Szívesen lennék élesebb. Régen nem voltam őszinte ember, de most már annak tartom magam. Talán túl kedves vagyok. Mindenkinek köszönök, mindig megdicsérek valamit, de tudom magamon, hogy nekem az tesz jót, ha valaki éles velem. Lehet, hogy még nem is állna jól nekem ennyi idősen, hogy éles legyek, de vágyom rá, mert érzem, hogy eltalálnám. A Sztalker Suliban a diákjaimmal már tudok éles lenni, és nem szeretem magamban, hogy a világgal szemben ez még nem megy. (…) Nem a bántás a lényeg, hanem az építő jellegű őszinteség. A társulatunkban Hajduk Károly csinálja ezt a legjobban. Nagyon csendes ember, de ha megkérdezed, pontosan és élesen elmondja, amit gondol. Igazából csak egy nagy levegőt kéne vegyek, és mondani, ha úgy érzem, hogy mondanom kell” – mondta Vecsei H. Miklós.

Vecsei H. Miklós / Fotó: Valuska Gábor, konyves.blog.hu

Vecsei H. Miklós / Fotó: Valuska Gábor, konyves.blog.hu

Arra a kérdésre, hogy miről csinálna filmet, ha megdobnák 500 millió forinttal, így válaszolt: “József Attila életéről. Nem feltétlenül összeállt jelenetek, csak töredékek, akár az ő szemszögéből elmesélve, hogy ő hogyan látta a világot, mit minek látott. Mint egy vízió. Vagy csinálnék egy animációs filmet vagy VJ-szettet Juhász Ferenc írásaiból. Szerintem egészen egyedülálló Juhász Ferenc világa, és még nincs meg a társművészet hozzá. Színházban már volt, hogy működött, zenében még nem, de szerintem egy VJ-szett jó lenne neki.”

A színész az interjúban úgy fogalmazott, hogy bátorságot kapott egy bizonyos típusú élethez. “Én tök béna ember vagyok, tele bűnökkel, bűnös gondolatokkal meg cselekedetekkel. Nagyon igyekszem jó lenni, de nem születtem ösztönösen jónak, azt hiszem. Ugyanakkor nagyon hívő ember vagyok, és ez mindenben segít, felszabadít. De sok-sok évig nem tudtam ebben a lelkiállapotban élni. Benne voltam a mókuskerékben, és nem láttam rá magamra. Hermann Hesse írta A félkegyelműről, hogy Miskin végérvényesen összekötötte az életét a gondolkodással, és azt is szokták mondani erre a darabra, hogy egy tökéletes szépségű ember szerelme. Ez a két gondolat, plusz a hitem együtt adott egy hangulatot, lelkiállapotot, ami azóta az életemben nap mint nap jelen van” – hangsúlyozta a fiatal művész.

Vecsei H. Miklóst a #metoo mozgalomról is kérdezték. “Rengeteg fájdalmat és álszentséget éreztem benne, és egyáltalán nem éreztem hatásosnak a megoldást. Nagyon fontos beszélni a bűnökről és rámutatni a bűnökre, de hátborzongatónak tartom, hogy nincs bűnbocsánat. Ha a magyar kultúrából kihúznánk azokat, akik erősen érintettek lennének #metoo-ügyben, akkor kihúzhatnánk Adyt, Kosztolányit, Molnár Ferencet és József Attilát, ha csak a tízes évekről beszélünk. Pozitívnak érzem, hogy szó van róla, de emberi megoldásokat kell mutatni. Én azt gondolom, tök egyenlőnek születünk, és aztán elkezdünk bűnösök lenni. Ki így, ki úgy. De amikor valami egyességre akarunk jutni, abból kell kiindulni, mind a ketten pucér gyerekek voltunk, és neked ott görbült el az életed, nekem itt. És vannak, akik olyan tragédiákat hordoznak, hogy az életük természetszerűen a bűnbe torkollik. A legtöbb színházi darab ezt tanítja” – fogalmazott a Vígszínház művésze

A teljes interjú itt olvasható.