Ónodi Eszter: “Érzem magamban a tetterőt”

2019 február 17. vasárnap, 9:26

Több, mint 20 éve a Katona József Színház társulatának tagja, ez alatt az idő alatt kétszer kapott olyan ajánlatot, amin elgondolkodott, de végül mindig úgy döntött, hogy marad. Az utóbbi években rengeteget forgatott, ő volt az Aranyélet Jankája, de láthatták a nézők a Korhatáros szerelemben és a Bogaras szülőkben is. Most éppen Székely Krisztával próbálja Csehov Platonovját, amelyben ő lesz Anna Petrovna. Ónodi Esztert a Deszkavízió kérdezte.

A teljes interjút itt olvashatja.

“Az elmúlt 3 évben egy-egy bemutatóm volt a Katonában évadonként, és az, hogy idén ez az egy, amit csinálok, az pont egy Csehov, pont Krisztával és pont ez a szerep, az számomra nagy boldogság. (…) Még én magam is nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy ma, 2019-ben egy fiatal, 30 valahány éves rendező mit gondol erről az anyagról. Eszünk ágában sincs azon gondolkodni, hogy ez hogy volt korábban!” – nyilatkozta Ónodi Eszter.

A felvetésre, miszerint Székely Kriszta az életközépi válságról akar beszélni a darabon keresztül, úgy reagált: “Ezen a nyomvonalon haladunk, igen, de most, amikor beszélgetünk, a próbának abban a fázisában vagyunk, amikor megyünk befelé az erdőbe. Volt egy első benyomás, aztán most elkezdi szétszedni az ember, és szöszmötöl vele. Ilyenkor sokkal elveszettebbnek érezzük magunkat, de ez minden darabnál így van, ez teljesen természetes. A munkafolyamat közepén vagyunk, még van egy hónap a bemutatóig. Ezeken a fázisokon át kell esni, hogy majd eljussunk a főpróbahét előtti pár naphoz, amit én a legjobban szeretek az egész színházban. Olyankor kap testet, húst az a csontváz, amit most még csak lassan rakosgatunk össze”.

A kérdésre, az ő döntése volt-e, hogy évente csak egy bemutatót vállal, elmondta: “Az elmúlt 3 évben az Aranyélet nagyon komolyan beleszólt az évadunkba abban a tekintetben, hogy sokszor volt évközben is jelentős mennyiségű forgatásom. Azt nem lehetett volna úgy megcsinálni, hogy próbáról menjek, mert abba belehaltam volna. A másik, hogy nagyon sok futó darabom volt mostanáig, amik korábbról maradtak műsoron, így legalább 17-18 előadásom volt minden hónapban, ami szerintem baromi sok. Azt kértem, hogy próbáljuk meg 15-nél meghúzni a határt, körülbelül most apadt le ennyire azzal, hogy levettük a Top Dogs-ot, az Abigél buliját, a Mártírokat és A két Koreát.”

Arról, gondolkodott-e valaha azon, hogy távozik a Katonából, elárulta: “Kétszer volt az életemben, hogy komolyabb döntés elő kerültem. Az egyik a pályám legelején volt, akkor azt gondoltam, hogy egyszerűen nem lehet a Katonát egy év után otthagyni, bár nagyon csábító ajánlatot kaptam, de nem tudtam megtenni. Nagyon jól döntöttem. Sőt, tulajdonképpen mind a kétszer nagyon jól döntöttem. A másik alkalommal is volt egy hívás, ami pont akkor talált meg, amikor nem igazán éreztem jól magam itt. Ez egy furcsa, zűrzavaros időszak volt, amikor azt gondoltam, hogy nem játszom olyan szerepeket, amiket kellene, és megy az idő, egy helyben toporgok, nem talál meg semmilyen kihívás… akkor meg jött Zsámbéki Gábor, akkor még ő volt az igazgató, és nagyon okosan elmondta, hogy miért lenne tök szar nekem, ha elmennék, és igaza volt. Nagyon hamar meg tudott győzni, hogy jó lesz nekem itt a Katonában. Ez a beszélgetés viszont arra nagyon jó volt, hogy a hatására szöget ütött a fejében, hogy lehet, hogy nekem más típusú szerepeket kellene adni. Utána valahogy egy újabb felfelé ívelő időszak következett. Jól döntöttem, hogy elmondtam a bajomat, és azóta is azt gondolom, hogy fontos, hogy az ember kommunikálja, ha valami problémája van” – fejtette ki a színésznő.

Arról is beszélt, hogy most valószínűleg egy nyugodtabb időszak köszönt rá. “Ez az ember életében egy görbe… annyira erős volt az elmúlt 1-2 év, hogy nyilván most egy lejtmenet jön. Nagyon bánni fogom, hogy ha így lesz, de ezt is elfogadom, hiszen nem lehet egyfolytában a csúcsokat döngetni. Én nem akarok még nyugdíjba menni, érzem magamban a tetterőt, szó sincs fásultságról és kiégésről” – mondta Ónodi Eszter.

A teljes interjút itt olvashatja.