“Nekem fontos a színházban a hűség” – Székely Kriszta válaszolt

2019 február 19. kedd, 8:16

Újra előveszi a Katona azt a Csehov-drámát, amiből a színház történetének egyik legemlékezetesebb előadása készült. Székely Krisztát, ‘A Platonov’ rendezőjét a wmn.hu kérdezte.

 

A wmn.hu cikkéből:

“Sok oka van, hogy elővettem a darabot, az egyik éppen a színészek. A Platonov szerepét játszó Kocsis Gergővel ez már a negyedik munkánk. Nekem fontos a színházban a hűség. A színészek és a rendező is energiát fektetnek egymásba, és ezt becsülni kell, ennek tartania kell valahová. Akár egy párkapcsolatban. Tisztában vagyok vele, hogy ennek a színháznak erős Csehov-tradíciója van, és Ascher Tamás nemzetközileg is kiemelkedő előadásain nevelkedni színész és rendező számára is fontos. De közben felnőtt egy új generáció. Nézők, és mi, színházcsinálók is. Úgy éreztem, fontos, hogy találkozhassunk Csehovval, fontos, hogy a színészek játszhassák ezeket a szerepeket, szóval, hogy ez a Platonov-dolog velünk is megtörténhessen. Szerintem ez több mint rendben van így” – mondta Székely Kriszta.

Székely Kriszta / Katona József Színház: Platonov olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Székely Kriszta / Katona József Színház: Platonov olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

A rendező hangsúlyozta, főleg a férfi-nő viszony érdekelte, és e mellé állt össze az a rendszer, amiben a főbb szereplők alulról vagy felülről súrolják a negyvenet. “Ebben a korban elkerülhetetlenül felmerül az életközepi válság. Magam is rettegek ettől az érzéstől, hogy már túl késő máshogy, máshol, másvalakivel élni az életem, vagy csak nem tudni eldönteni ezt. Egyelőre még nem tartok az életem közepén, de nagyon foglalkoztat ez a kérdés” – tette hozzá.

Sz. K.: Szerintem, ha valaki azért hajszolja az életet, hogy alkotni tudjon, az nem stimmel. Nem így működik ez. De vannak olyan alkatú emberek, akik máshonnan hozzák a tudást, például a mesterem, Székely Gábor. Fegyelmezett, túl fegyelmezett ember. Valamit mélyen belül, vele születetten tud az emberi természetről. Rendezőként pedig az a fontos, hogy hangosan és jól érthetően rákérdezzünk dolgokra. „Miért így kéne nekem csinálnom valamit, miért nem úgy?”

Székely Kriszta az interjúban arról is beszélt, hogy élete egyik legnagyobb élménye a Székely Gáborral és a színházzal való találkozás. “Olyan volt számomra ez az egész, mint amikor valaki egy nagyon intenzív álomból vagy kómából egyszer csak felül. Hajtottam a magam örömét és a magam démonjait, aztán jött ez a nagy találkozás, és minden a helyére került, elkezdett minden egy ügyet szolgálni. Nagy hatással volt rám, ahogy a világot látja és az emberi létezést elemzi, meg az a gerincesség és tisztesség is, ahogy él. Hirtelen megjelent az életemben egy mester, aki sokat vitatkozott velem, tanított, irányt mutatott. Azt mondta, hogy szerinte most már eleget foglalkoztam magammal, ideje másokra figyelni, mert többet fogok így megérteni a világból” – mondta a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.