Dömötör András: “Az a célom, hogy szellemi és anyagi értelemben is független legyek”

2019 február 23. szombat, 16:34

Dömötör András  2010 óta szabadúszó, 2013 óta pedig rendszeresen dolgozik külföldön is. A színész-rendezőt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát a Deszkavízió kérdezte.

Lapszemle:

A színész diploma megszerzése után jelentkezett rendezői képzésre, miközben az Örkény Színházhoz szerődött. Arról, hogyan fért meg egymás mellett a tanulás és a társulati munka, elmondta: “Az egy nagyon intenzív időszak volt, sokszor úgy, hogy délelőtt Örkény, délután mesterség óra a Vas utcában, este előadás újra a színházban és éjszaka megint próba bent az egyetemen. Arra emlékszem, hogy futok ide-oda a Dohány utcán keresztül. És az az igazság, hogy ez az intenzitás utána is megmaradt, jött a tanítás a munkáim mellé, akkor meg volt olyan, hogy Eger és az egyetem között ingáztam hetente többször. Az utóbbi években próbálok lassítani, de hiszek abban, hogy a színház ilyen szempontból sem egy kíméletes hely”.

“Folyamatosan tanulok, ez fontos és természetes, ehhez nem kell beiratkozni egy képzésre, én ezt alapvető emberi szükségletnek tartom. Minden munkám kapcsán felfedezek valamit, sokszor azt szeretem a legjobban, hogy az előkészítő szakaszban olyan emberekkel találkozom, akik valami újat mutatnak meg, olyan könyveket olvasok, amik tovább építenek” – számolt be Dömötör András.

Arról is kérdezték, mennyiben tér el egymástól a magyar és a külföldi színházi gondolkodás, az alkotási folyamat: “A legnagyobb különbség talán a befogadói oldalon van, és ami számomra nagyon fontos, hogy évekre előre kiszámítható a működés, lehet tervezni, építkezni, mindenkiben sokkal kisebb a bizonytalanság. Bármennyire is csökkennek a szubvenciók, ezek alapvetően nyitott és óriási kulturális piacok, és a politikusok nem gondolják, hogy bele kellene pofázniuk abba, hogy mi értékes és mi nem az.”

Arról is beszélt, hogy jelenleg több előadás előkészítése zajlik, a Deutsches Theaterben, Hannoverben és a Katonában is fog dolgozni a közeljövőben.

“Az a célom, hogy szellemi és anyagi értelemben is független legyek, hogy olyan előadásokat hozzak létre, amikkel ténylegesen dolgom van, és ehhez keresem a helyzeteket. Nem akarok Magyarországtól elszakadni, noha évek óta adott ez a lehetőség, de eddig sem éltem vele. (…) Lassan kezd kialakulni egy egyensúly a magánéletem és a munkáim között, ezt próbálom jól csinálni” – árulta el Dömötör András.

A teljes interjút itt olvashatják.