“Sok munka van mögöttünk és előttünk is” – Hegymegi Máté válaszolt

2019 február 23. szombat, 7:54

Fizikai színházi koreográfus-rendező szakon végzett a Színművészetin. Inkább tartja magát rendezőnek, mint színésznek, mégis egészen más, ha színpadon áll, és így másképp néz arra is, ahogy rendez. Hegymegi Mátét a Magyar Narancs kérdezte.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

Hegymegi Máté elmondta, hiányzik neki a színészet, de többször hívják rendezni, és ez kitölti az idejét. “Inkább tartom magamat rendezőnek, mint színésznek, mégis egészen más, ha színpadon vagyok, és így másképp nézek arra is, ahogy rendezek. Ha egy új szerepet játszhatok évadonként, az abszolút kielégíti a színészi ambícióimat” – tette hozzá.

Hegymegi Máté / Fotó: Horváth Judit

Hegymegi Máté / Fotó: Horváth Judit

Arra a felvetésre, hogy rendezéseiben olyan hősökre fókuszál, akik a saját szilárd erkölcsi rendszerükben élnek, az alkotó így válaszolt: “Nem tudatosan keresem ezeket a helyzeteket, de sokszor választottunk olyan darabokat, anyagokat előadásaink alapjául, melyek központi kérdése az egyén szembenállása a társadalommal vagy egy rendszerrel. Sokszor magányosak ezek a figurák, és ahogyan mi dolgozunk, az is elég magányos tevékenység. Nem vagyok egyetlen társulat tagja sem, mindenhol vendég vagyok. Ennek persze számtalan pozitívuma is van. Az évek alatt kialakult egy erős alkotói csapat olyan emberekkel, mint Garai Judit, Fekete Anna, Kálmán Eszter és Kákonyi Árpi, akikkel közösen verekedjük át magunkat a helyzeteken.”

Legutóbbi előadásának hőse nő, most először. “Régi vágyam ez is. Jeanne d”Arc történetén keresztül pedig azt éreztem, van miről beszélnem. De mindez kevés lenne önmagában, ha nincs Mészáros Blanka. Máté Gáborral színészként most dolgozhattam először. Miatta kezdtem el színházzal foglalkozni, ő volt az első, aki behívott Nyíregyházán gyerekként A viszontlátás trilógiája című darabba, ahol egy jelenetben játszottam Csoma Judittal, aki most az orvost alakítja a Woyzeckben. Felemelő ezekkel az emberekkel ebben a formában újra együtt dolgozni” – mondta Hegymegi Máté a Katonában készülő előadásról.

Arról is beszámolt, milyen munkák várnak rá a következő évadban. “Áprilisban megyek Sepsiszentgyörgyre, nagyon várom, hogy találkozzak a társulattal. A jövő évadban pedig a Radnótiban és az Örkényben is dolgozhatok. Több rendezővel összefogtunk, hogy társulatot építsünk. Sok munka van mögöttünk és előttünk is, de nagyon bízom abban, hogy mindaz, amit a színházról gondolunk, érdemes arra, hogy társulatot hozzunk létre” – sorolta a rendező.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.