Bata Éva: “Azt éreztem, hogy vagy most, vagy soha”

2019 február 26. kedd, 8:17

9 évig volt a Vígszínház társulatának tagja, majd 2017-ben úgy döntött, szabadúszóként folytatja. Bata Évát a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

Bata Éva jelenleg a Nemek és igenek című darabot próbálja a Centrál Színházban. “A darab Nina Raine műve, aki egy kortárs drámaíró. A próbafolyamatnak ebben a fázisában számomra arról szól, hogy egy férfi-nő kapcsolatban, itt egy házasságban, mik egy nő pozíciói. Mi az, amibe belehajtja a fejét, mik azok a helyzetek, amiket konvencionálisan megpróbál elfogadni, megpróbál bennük élni, létezni, egy nagyon erős alfahím mellett. Mikor jön el az a pont, amikor már elég lesz ebből a béklyóból. Beszél még nagyon erősen arról, hogy az ember egója egy viszonyban hogyan kezd el nőni, hogyan van elnyomva, arról, hogy mikor bocsátunk meg a másik embernek az általa elkövetett bűnökért, esetleg mi miatt nem tudunk megbocsátani. Elég összetett. Sok mindenről lehet benne fogalmazni, és törekszünk is erre” – mesélt a történetről a színésznő.

Bata Éva / Fotó: Trokán Nóra

Egymás után másodszor dolgozik a Centrálban, az előző bemutatója a Kasimir és Karoline volt Alföldi Róbert rendezésében. “Totálisan más a két anyag, annak ellenére, hogy szerelmekről és emberek közötti viszonyokról beszél ez is. Ödön von Horváth darabja nagyon sűrű, tele patikamérlegen kimért, éles helyzetekkel. Engem nagyon érdekel az ego maga, hogy hogyan működik különböző emberi viszonylatokban. Ez a darab azt fogalmazza meg, hogy hol vannak azok a félreértések, amik miatt elmegy egymás mellett két olyan ember, akik tulajdonképpen összetartoznának, és az elcsúszás után számukra sajnos nincs is már visszaút” – mondta Bata Éva.

Annak kapcsán, hogy két éve vagy szabadúszó, elárulta: “Nagyon megszenvedtem ezt a döntést, két évig őrlődtem azon, hogy menjek vagy maradjak. Aztán azt éreztem, hogy vagy most, vagy soha. Se gyerekem, se családom, akinek tartozom bármivel is, csak saját magamért vagyok felelős, a saját magam boldogságát kell megkeresnem, és ha ez ezzel jár, akkor föl kell állni. Igazából ezért. (…) Meg kell tanulnom nagyon sok mindent még erről a fajta létezésről. Nem feltétlenül hasznos az nekem, hogy ha mindenre igent mondok… az ide nekem az oroszlánt is hozzáállás. Például most az elmúlt fél év nagyon sűrű volt, meg még lesz is a beugrással, a bemutatókkal… Sokkal okosabban kell mérlegelnem, hogy mi az, amire igent mondom, hogy osztom be a saját időmet, tudva azt, hogy mekkorák a kapacitálható energiáim. Ezt meg kell tanulni” – hívta fel a figyelmet Bata Éva.

A teljes interjú itt olvasható.