Kardos Róbert: “Szeretettel, figyelemmel és felelősséggel vagyunk egymás iránt Tatabányán”

2019 március 04. hétfő, 10:00

Kardos Róbert Budapest és Tatabánya között ingázik. A Rózsavölgyi Szalonban az Ördög Tamás által rendezett, A kulisszák mögött című, négyszereplős vígjátékban Dánielt, a férjet játssza, a Szkéné Színházban futó Macbethben három szerepben is látható, mindeközben pedig a Svejket próbálta anyaszínházában, a tatabányai Jászai Mari Színházban. 13 éven át volt a Bárka Színház tagja, s mint mondja, a teátrum megszűnése a mai napig fájdalommal tölti el. A színészt a Pesti Műsor kérdezte.

A Szikszai Rémusz rendezte Macbeth tavaly októberben debütált a tatabányai Jászai Mari Színházban. Erről szólva úgy fogalmazott: “Rémusz a Macbeth és Lady Macbeth közötti kapcsolatra helyezte a hangsúlyt, egy nagyon szép szerelem történetére. Természetesen a darab politikai és közéleti síkja sem kerülhető meg, de a mi Macbethünk nem aktualizál különösebben, maga Shakespeare egy rendszer-, illetve módszerváltást ír le, egy dinasztiaalapítást. Nincs ezen mit aktualizálni. Duncan királyt, a portást és az orvost alakítom. Igyekeztünk úgy megalkotni a karaktereimet, hogy asszociációkra adjon lehetőséget, vagy akár csak a játszó személy azonossága miatt a néző kapcsolódási pontokat találhasson közöttük”.

Kardos Róbert / Fotó: Tatabányai Jászai Mari Színház

A kulisszák mögött című vígjátékban is játszik. Az előadás egy éve fut sikerrel a Rózsavölgyi Szalonban, Flórian Zeller francia szerző darabján alapul, s Ördög Tamás rendezte. Két pár életébe nyerhetnek bepillantást a nézők: Isabelle (Spolarics Andrea) és az ön által játszott Dániel évtizedek óta házasok, hozzájuk érkezik vacsorára régi barátjuk, a frissen elvált, magát boldognak valló Patrick (Vasvári Csaba) és új, húszéves barátnője, Emma (Sztarenki Dóra). A találkozás hatására repedezni kezd Isabelle és Dániel harmonikusnak tűnő kapcsolata…

“Az előadás különlegessége, hogy a belső monológok kihallatszanak, vagyis a nézők hallhatják a szereplők egyébként ki nem mondott gondolatait, beleláthatnak a fejekbe, direkt és indirekt módon is zajlik tehát “párbeszéd” a nézőkkel – a humor forrását részben ez is adja. A kulisszák mögött szórakoztató vígjáték, amelynek szerencsére komoly mondanivalója és mélysége is van. Szarkazmus és önirónia formájában jelennek meg a legfájdalmasabb felismerések, s számos kérdés vetődik fel házasságról, barátságról, elfojtott vágyakról, emberi kapcsolatokról, a kommunikáció fontosságáról, hűségről és megcsalásról” – vallotta a színész.

A kérdésre, milyen emlékeket őriz a Bárka-periódusról, Kardos Róbert elmondta: “13 éven keresztül az életemet, az otthonomat jelentette. Szinte minden nap elmegyek mellette, és látom, ahogy az egykori színház elveszetten és üresen áll az új egyetem épületóriásai között. Remélem, hogy valaki hamarosan meglátja benne a lehetőséget. A Bárka egy kis társulattal működő színház volt, ahol kőkemény műhelymunka folyt. Felszabadultan tettük a dolgunkat, sok negatív színházi sztereotípiától mentesen. Azt az összetartást, ami köztünk munkált, hogy figyeltünk egymásra és elfogadtuk egymást, a nézők is megérezték és értékelték. Szerencsésnek érzem magam, hogy a Crespo Rodrigo vezette tatabányai Jászai Mari Színházban a Bárkáéhoz hasonló légkör uralkodik. Szeretettel, figyelemmel és felelősséggel vagyunk egymás iránt.”

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.