Sztrájkoltak az Erkel Színházban – Később kezdték a Carment

2019 március 10. vasárnap, 11:48

Késve kezdődött a Carmen szombati előadása az Erkel Színházban. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének.

Carmen / Fotó: jegy.hu

Carmen / Fotó: jegy.hu

Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött; tapsolni kezdett a majdnem telt házas budapesti Erkel Színház közönsége, várták, hogy elinduljon a Carmen című opera – számolt be a Magyar Hang. Akkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, aki közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, amelynek egyharmada este 8 óráig nem lép színpadra.  A jelenlévőknek azt is elmondták, hogy erre azért kerül sor, mert a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet alapilletmény-emelést szeretne, ám egyelőre nincs megállapodás. Azt is jelezték, aki szeretné, vissza tudja váltani az operára megváltott jegyét, ám mindössze egy-két fő távozott a közönségből.

A beszámolók szerint a publikum empatikus volt, várta az előadást, ami végül elindult, ám a két részben, négy felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal futó Carmen első felében tényleg kevesebben énekeltek, és tánc sem nagyon volt. A szünetet követően, este 20 óra után aztán már mindenki színpadra állt.

A szombati sztrájkfelhívás egyébként március 8-ra keltezve olvasható az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) honlapján, és azt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz), valamint a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz) is ellenjegyezte. Mint ebben írják: „Szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.”

A főigazgató szerint „ahogy három hónapja nyilvánosan elmondtam, az igény létezése és indoklása az Emmi számára világos, és jelenleg annak ellenére sem tudok más érdemi fejleményről beszámolni, hogy az Opera vezetése folyamatosan rajta van az ügyön. (…) Rajtunk nem fog múlni, reményeink szerint legkésőbb szeptemberben (…) amikor már a 2020-as költségvetési számokat is tudni lehet, szívesen leülünk Önökkel és meghallgatjuk véleményüket a differenciálás tárgyában.”

Forrás: magyarhang.org