Fekete Ernő: “A színház a második, sokszor inkább az első otthonom”

2019 március 11. hétfő, 7:14

A Katona színésze egyre apolitikusabb, nem hisz a színház társadalomformáló erejében, máshol keresi a boldogságot. Fekete Ernőt a HVG kérdezte.

A HVG cikkéből:

“Manapság már jobban eltéblábolok az életben, mint fiatalabb koromban. Hosszú évekig idegennek, bizonytalannak, ismeretlennek számított a külvilág. A színház a második, sokszor inkább az első otthonom. Emlékszem, fiatal színészként az egyik improvizációs fellépés utáni izgalmamban nem hazamentem, hanem bemenekültem a Katonába” – mesélte Fekete Ernő.

Fekete Ernő Az ügy – avagy a Normális Eljárás c. előadásban / Fotó: Horváth Judit

Fekete Ernő Az ügy – avagy a Normális Eljárás c. előadásban / Fotó: Horváth Judit

A színész elárulta, volt egy év, amikor azt érezte, hogy szívesen csinálna mást is, mint furcsán kívülálló, okos figurákat. “Akkor kaptam a Háztűznéző Padkaljoszinját és a Hóhérokban az igazi tahó hajdani főhóhért, aki visszasírja azokat az időket, amikor embereket akasztott. Gothár Péter rendező azt kérte tőlünk, hogy találjunk a kocsmatöltelék-szerepekhez beszédformát. Vas megyei lévén, nekem a gyerekkorom hallott hanganyaga jött be. Kimondottan élvezem, hogy kicsit otthonian beszélhetek” – mondta a Katona művésze, aki az interjúban rámutatott, nem hisz abban, hogy egy előadás bármit is formálhat a társadalmon. “Megszámlálható ember úri passziója a színház, ők szeretnek rácsodálkozni magukra, meghatódni, nevetni, közösségi élményhez jutni, társadalmi és emberi problémák boncolgatásában részt venni” – tette hozzá.

Fekete Ernő arról is beszélt, hogy a szombathelyi igazgatóválasztás, a közgyűlési procedúra idején végigfutott az agyán az a gondolat, hogy nem lenne ördögtől való, ha kitanult színházi emberként úgy döntene, hogy egyszer hazamegy Szombathelyre, és megpályázza a színházat. “Aztán rájöttem, hogy alkatilag nem lennék alkalmas a feladatra. Képtelen volnék helyi politikussal a színházról vitatkozni – legyen ő bármilyen pártállású is” – mondta a színész.

A teljes interjú itt olvasható.