“Szeretem tudni a világot” – Ladányi Andrea válaszolt

2019 március 11. hétfő, 13:53

Egyszemélyes bábelőadást rendezett Ladányi Andrea, akivel az Alaine – Ideje a meghalásnak győri bemutatója apropóján beszélgetett a Revizor. Lapszemle.

 

A Revizor online cikkéből:

“Én ott vagyok, ahol lehet dolgozni meg élni, ez ilyen egyszerű. Korábban éltem már Finnországban, most Spanyolországban és Amerikában vagyok. Szeretem tudni a világot. Az érdekel, hogy például amit a finneknél tanultam, hogyan tudom beilleszteni egy más kultúrába. Szélsőségesen eltérő társadalmakról beszélünk, és engem lenyűgöz, ha láthatom, hogyan viszonyulnak teljesen más módon ugyanahhoz a dologhoz. Én a másságtól nem megrémülök, hanem rácsodálkozom, hogy milyen szép! Kell a nyitottság, annak a tudása, hogy nem csak egy igazság van” – hangsúlyozta Ladányi Andrea.

Ladányi Andrea / Fotó: Balázs Attila, MTI

Ladányi Andrea / Fotó: Balázs Attila, MTI

Az Alaine – Ideje a meghalásnak című előadást a KL Színház mutatta be Markó-Valentyik Anna szereplésével. “A Színház- és Filmművészeti Egyetemen hét évig dolgoztam, majd azzal a bábszínész osztállyal, ahová Anna is járt, készítettem egy sikerült előadást, a Zérót. Tavaly küldött egy levelet, hogy volna-e kedvem vele dolgozni. És a levélben ott volt a szövegkönyv, a koncepció, a formavilág és a zenei anyag is” – mesélte Ladányi Andrea, aki elmondta, nem tartja szépirodalomnak Polcz Alaine szövegét, számára ez dokumentarista anyag. “A végleges változatban maradt néhány személyes történet, de amiről beszél, arról minden nyolcvanéves ember beszámolhatna. Lényeges, hogy a beszélő nem betegségektől szenved, hanem az öregségtől. Más a beteg állapot, és más, amikor azzal küzd valaki, hogy a lelke, a vitalitása, a játékossága ugyanaz, mint fiatalon, csak a teste öregedett meg. Elképesztően izgalmasnak tartom Anna ötletét, a testre applikálható bábot, ami nem is csupán bábu, hanem szó szerint eggyé válik az előadóval. Tiszta őrület, hogy felül egy idős testet látunk, ami egy gyönyörű, fiatal lányban folytatódik! És nem csak vizuálisan, hanem tartalmilag is megtörténik az átváltozás” – fejtette ki az alkotó.

Ladányi Andrea elmesélte, az egyetemen minden osztállyal dolgozott, de a bábosok kiemelkedtek a kreativitás és a szeretet különleges párosítása miatt. “Talán azért, mert ők alapvetően gyerekekkel foglalkoznak, és ez sok mindent meghatároz gondolkodásban, hozzáállásban. Az Alaine egyik próbáján jutott eszembe, hogy olyan ez az előadás, mintha az emberek jók lennének. Anna engem lenyűgöz, és őt nézve azon töprengek, hogyan jut valaki eszébe ilyen fiatalon, hogy egy nyolcvanéves agy, test, filozófia mögé bújjon? Vannak kivételek, de a színházban alapvetően a szereplők korának megfelelően osztják a szerepeket. Egy ilyen váltáshoz viszont kell az érdeklődésen túl izgalom, empátia. Meg szeretet. Nincs erre más szavam” – mondta a koreográfus.

A teljes interjú itt olvasható.