Mácsai Pál: “Az Egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

2019 március 12. kedd, 7:47

Örkény István „magyar hangjának” is nevezik arra utalva, hogy Azt meséld el, Pista! című monológját immár huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A színészt a seniorplus.hu kérdezte.

 

A seniorplus.hu cikkéből:

Mácsai Pál gimnazista korában találkozott először Örkény István írásaival. “Örkény jelenség volt, egy zárt korban szellemi szabadságot sugárzott. Akkoriban még a Liszt Ferenc tér környékén rendezték az Ünnepi könyvhetet, arra jártam iskolába, és mindig azt kerestük, milyen Örkény-könyvek vannak a standokon. Érteni véltük az írásait. Értettük is, azzal együtt, hogy felnőttként mást jelentenek. Természetesen az Egypercesek volt a slágerkötete, de nagyon hatott rám a Rózsakiállítás vagy a Lágerek népe is. Sokat tanultam ezekből” – mesélte a művész.

Mácsai Pál / Fotó: Menház Színpad

Mácsai Pál / Fotó: Menház Színpad

30 évvel ezelőtt felkérték, hogy rendezze meg a Macskajátékot Veszprémben. “Sikerült előadás volt, azzal fogadtak el, mint rendezőt. Amikor aztán megint csak majdnem véletlenszerűen az Azt meséld el, Pista! című monológ színre került, állandósult a ‘viszonyunk’. Úgy tűnik, én vagyok Örkény színi képviselője, amit szívesen vállalok, de méltánytalannak érzek, mert egyrészt nem akarom kisajátítani, mindenki mondjon sok Örkényt, másrészt nem csak őt szeretem a magyar prózaírók közül. Még csak azt sem mondhatom, hogy őt szeretem a legjobban” – fejtette ki Mácsai Pál.

Az Örkény Színház igazgatója elmesélte, hogy amikor a volt Madách Kamarában fölállt az önálló társulat és elkészült az új repertoár, meg akarták változtatni a színház nevét. “Először vissza Madách Színházra, hiszen ez az eredeti Madách, az Erzsébet körúti színház ‘lánykori’ neve Royal Orfeum. A miénk prózai színház, a körúti zenés, a névadó habitusa is jobban illene hozzánk, de a ‘nagy’ Madách – érthető okokból – nem járult hozzá, hogy helyettük mi viseljük tovább a nevet. Akkor, miután az a színházi hagyomány, hogy a társulatok, az épületek gyakran veszik fel a színpadnak sokat adó szerzők nevét, már az én felvetésem volt, hogy Örkényről nevezzük el a színházat. Neki igazán sokat köszönhet a magyar dráma, és Molnár Ferenc mellett ő az egyetlen szerző, akit rendszeresen játszanak külföldön is. A Fővárosi Közgyűlés mindig is szétszakadt kedélyű volt, de ellenszavazat nélkül elfogadta ezt, ahogy pár évre rá azt is, hogy önálló színház legyünk. Sokat jelent nekünk, hogy ezek a döntések nem politikai programot, hanem szakmai munkát fogadnak el” – mondta Mácsai Pál.

A teljes interjú itt olvasható.