Járó Zsuzsa: “Jobban szeretek belülről kifelé gondolkodni”

2019 március 13. szerda, 16:55

A nemrég bemutatott Hurok című kortárs drámában két szerepet is játszik, és ő Szappanos Mónika a Drága örökösök című sorozatban. A színésznőt legutóbbi munkáiról kérdezte a Deszkavízió.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Ritkán találkozik az ember olyan színdarabbal, ami ennyire nyersen szól a mai világról, meg az alá-fölé rendelt helyzetekről. Aztán nagyon tetszett a saját szerepem. Ugye a színész, először azt nézi meg. Akkor még csak a pénztárosnő szerepét néztem, azt csak később tudtam meg, hogy a titkárnőt is én játszom. Nekem az volt elsősorban érdekes benne, hogy mennyire két teljesen különböző figura, és az egy színésznek mindig öröm, amikor ilyen szélsőségesen tud karaktert ábrázolni. Aztán amikor elkezdtem olvasgatni a példányt, akkor azért támadtak nehézségeim. Azt éreztem, hogy nem annyira életszerű az a szituáció, amibe a pénztárosnő belekerült, ahogyan az meg van fogalmazva. Aztán amikor elkezdtünk Bagossy László rendezővel próbálgatni, hogyan is lehetne stilizálni ezt az egész anyagot, akkor meg azt éreztem, hogy az a forma, amit kitalált, tulajdonképpen nagyon passzol erre. Nem kell túl mélyre menni a karaktereknek, mert mi most inkább csak szituációkat mutatunk fel” – mesélte Járó Zsuzsa.

Járó Zsuzsa / Fotó: Vígszínház

Járó Zsuzsa / Fotó: Vígszínház

Elárulta, korábban az Örkényben rendezte már Bagossy, azokat a munkákat is nagyon élvezte. “Mindig nagyon különleges világot teremt körénk, amikben nem könnyű eljutni a próbafolyamat végére. Nem azt várja el a színészektől, amit általában kérni szoktak, nála mindig egy kicsit kívülről dolgozunk befelé. Nekem ez egy picit nehezebben is megy, jobban szeretek fordítva, belülről kifelé gondolkodni. A végeredmény viszont mindig nagyon jól esik, mert olyan keretek közé helyez minket, amikben eleinte nehezen találjuk az irányt, mégis szükségesek az előadás megszületéséhez. A segítségükkel nincs elmismásolva semmi, nagyon konkrétan kell csinálni mindent, pontosan és precízen kell fogalmazni. Így volt a Hurok esetében is” – számolt be a színésznő.

Arra a kérdésre, hogy könnyen megtalálta-e a helyét Orlai Tibor különleges társulatában, Járó Zsuzsa így válaszolt: “Igen, szabad társulásban létezünk mi tizenketten. Nagy szerencse, hogy Tibor számít ránk, és minden évadban újra és újra feladatokat ad nekünk, figyelve arra, hogy egymással is találkozzunk a munkák során, hogy a csapat egyben tudjon maradni. Kialakult közöttünk egy hatékony munkamódszer, közös nyelvet beszélünk, pláne úgy, hogy többen is Máté Gábor tanítványai vagyunk. Ez nagy előny és pozitívum is. Társulatként működünk, de közben meg mégis szabadon dönthetünk, mondhatjuk azt, hogy adott időszakban nem szeretnénk dolgozni. Tibor ebben is nagyon rugalmas. Azt gondolom, hogy ebben a világban ez óriási adomány, hogy így dolgozhatunk.”

A teljes interjú itt olvasható.