Szabó Kimmel Tamás: “Az odafigyelés ritka a mai társadalomban”

2019 március 14. csütörtök, 7:41

Március 14-én lesz az országos premierje az Apró mesék című új Szász Attila-filmnek. A romantikus thrillerről és Széttépve című önálló estjéről is mesélt Szabó Kimmel Tamás a zaol.hu-nak.

 

A zaol.hu cikkéből:

“Ez egy romantikus thriller, mely 1944-ben játszódik, melyben egy szélhámost alakítok, aki hazatér a Don-kanyarból. Se pénze, se semmije, és különböző hazugságokkal házal. Olyan apróhirdetésekre jelentkezik, melyek feladói a frontokon szolgáló hozzátartozóikat keresik, ezeket kihasználva próbál pénzt keresni. A reményért kap szállást, ennivalót, de persze megbukik, és menekülnie kell Budapestről. Egy erdőben összetalálkozik egy vadász feleségével és annak kisfiával. Egymásba szeretnek végérvényesen, de bármelyik pillanatban hazatérhet a férj…” – mesélte Szabó Kimmel Tamás.

Szabó Kimmel Tamás / Fotó: film.hu

Szabó Kimmel Tamás / Fotó: film.hu

A színész szerint ez a figura egy béna antihős, aki egy idő után sodródik a történettel. Hozzátette: érdekes a filmben átélni, hova tolódnak a hangsúlyok, mikor melyik szereplőnek lehet hinni. A forgatás minden pillanatát élvezte, kaszkadőrmunkát is bevállalt. Mínuszokban a Tátrában első világháborús katonaruhában a hóban fetrengett, vonatról ugrott le, és rengeteg verekedésben is szerepelt. “Elővetítésen már másodszor láttam, nagyon tetszett a tesztközönségnek is. Végre egy olyan film, amiben a Margit híd digitális technikával modellezett felrobbantásán nem röhögünk hangosan, mivel a látvány alapján el lehet hinni, hogy romba dőlt a szerkezet. Szépen kivitelezett mozi, pedig nem volt milliárdos költségvetése, ám a jó ízlés a hozzáértéssel találkozott. Büszke vagyok az alkotásra, még soha nem láttam magam ennyire érettnek” – hangsúlyozta az alkotó.

Egykori osztályvezető tanára, Novák Eszter rendezésében a Széttépve című önálló zenés esttel állt a közönség elé, mely a függőségekről szól. “Rengeteg interjút készítettünk korábbi kábítószer-használókkal, de számos más függőséget is feldolgoztunk. Sok szülő, diák és egyetemi tanár látta már, s örült annak, hogy az addikciókról lehet kommunikálni színházi környezetben. Ezek valódi sztorik, létező figurák bőrébe bújok az előadáson, közben örökzöld slágerek csendülnek fel Elvistől, Iggy Poptól, a Doorstól vagy épp a Quimby zenekartól. S rengeteg véleményt kapcsolok be szakemberektől, orvosoktól és pszichológusoktól. Ezzel szeretnénk a nézők gondolkodását helyesebb irányba terelni, s megmutatni, hogy bizony van feladatunk a világban. A szakemberek becslése szerint az országban mintegy 800 ezer alkoholista él, összesen 20 ezer drogfüggő van, annak fele marihuánafüggő, és hatmillió Face­book-felhasználó, akinek közel negyven százaléka ébredés után azonnal a képernyőt nézi. A felmérések szerint egy átlag magyar szülő napi hét percet beszélget a gyermekével. Ha ezt sikerülne feltornászni két órára, akkor már elérnénk a célunkat. A darab a családon belüli kommunikációra fókuszál, az odafigyelésre, ami olyan ritka a mai társadalomban” – mutatott rá Szabó Kimmel Tamás.

A teljes interjú itt olvasható.