“Én nagyon be akarom temetni az árkokat” – Galkó Balázs a József Attila Színházban tért vissza

2019 március 16. szombat, 7:38

Galkó Balázs a József Attila Színházban tért vissza színpadra. A színészt a hirklikk.hu kérdezte.

A hirklikk.hu cikkéből:

“Én bolond vagyok, éppen ezért ezt a színészetet egyszer már abbahagytam, éppen mert nem akartam csinálni, csak pénzkeresetért. A művészetet nem lehet a pénzért csinálni. Vincent van Gogh sem a pénzért festett, hisz tudjuk, életében egyetlen képet tudott eladni. De Csontváry Kosztka Tivadar sem volt az a baromi jól kereső festő, mint ahogy Kondor Béla sem, aki ráadásul költőnek sem volt utolsó” – mondta Galkó Balázs.

Galkó Balázs / Fotó: Csányi Kriszta

Galkó Balázs / Fotó: Csányi Kriszta

A színész az interjúban arról is mesélt, amikor 1986-ban elhagyta a pályát. “Elmentem taxisofőrnek. Noch da zu, pont a József Attila színház színpadáról, próba közben. Egyszerűen csak körülnéztem, és feltettem magamnak a kérdést: mi a túrót keresek én itt. Hozzáteszem, hogy én nagyon szerencsés ember vagyok, mert eddigi életemben – ugye én 1970-ben tettem először színpadra lábam a Nemzeti Színházban, és azóta összesen hétszer fordult elő, hogy csak azért mentem be a színházba, mert a fizetésemet megkapom. Az összes többi az örömből volt” – hangsúlyozta a művész.

A felvetésre, miszerint egy olyan színházzal kötött szerződést, amelynek a vezetője arról ismert, hogy politikailag a másik oldalon áll, Galkó Balázs így válaszolt: “Nem arról ismert, hanem arról ismert, hogy jó színész, az pedig, hogy politikailag nem ott áll, ahol én, egy másik dolog, szerintem. (…) Az nagyon fontos, hogy nem Wass Alberthez, vagy Tormay Cecilhez hívott, azaz számomra vállalhatatlan feladatra, hanem a nagyon vállalható Szép Ernő darabra, nagyon vállalható rendezővel és kollégákkal. Ebből pedig nekem az következik, hogy a Karcsi is temetni akarja az árkokat. És én nagyon be akarom temetni az árkokat” – fogalmazott a színész.

A teljes interjú itt olvasható.