Mohai Tamás: “Ultimátumot kaptam, hogy film vagy színház”

2019 március 16. szombat, 10:17

Mohai Tamás ugyan már jó néhány filmben, sorozatban és színdarabban feltűnt, mégis 2018 végén robbant be a köztudatba a Drága örökösök flegma húszéves Tamásaként. A JOY magazin kérdezte. Lapszemle. A kérdésre, hogy mindig színész akart-e lenni, Mohai Tamás elmondta: “Kizárásos alapon nem maradt más. A Vörösmarty Mihály gimnázium dráma tagozatára jártam, és már a felvételin zajlott egy casting, amelynek eredményeként elhívtak a Pál utcai fiúk című előadásba szerepelni. A többi szereplővel elmentünk egy nyári táborba, és hamar kiderült, nagyon jól működünk a színpadon, közösségben. Ezután kezdődött a tanév, és a második évre elég biztos volt részemről, hogy színész leszek. Egyébként már gyerekként is vicceket meséltem, szórakoztattam az embereket, mindig tetszett, ha figyelnek rám, nevetnek, mosolyognak, és a visszajelzések is jók voltak arról, amit csinálok. Elsőre bekerültem a Színművészeti Egyetemre is.”

A felvetésre, miszerint alternatív színházban (KOMA) kezdte, most pedig kereskedelmi tévében szerepel, úgy reagált: “Amikor az ember csinálja az egyiket, akkor lubickol benne, és a másikat tartja rosszabbnak. Amikor alternatív színész voltam, nem vágytam napi sorozatos szerepekre, és úgy gondoltam, az a legjobb, ami az alternatív vonalon történik. Ott mindent mi csináltunk, a díszítéstől a fényeken át egészen a nézők toborzásáig. Aztán hiányozni kezdett, hogy színpadi sminkben, nagy tömeg előtt játsszak, és jó volt bekerülni egy olyan közegbe, ahol ezeket is megkaptam (Thália). Majd amikor elhívtak egy nagyjátékfilmbe, ultimátumot kaptam, hogy film vagy színház, és a filmezést választottam, hogy azt ” is kipróbáljam”. A filmezés jó tapasztalat volt, és örülök, hogy a sorozatot is elvállaltam, hiszen ebből is tanulok. Hozzáad az életemhez, hogy sorozatszínész vagyok, nagyon sokat tudok profitálni belőle szakmailag, emellett élvezem is a forgatásokat.”

“Van egy képem arról, milyenek lehetnek azok a fiúk, akiknek nincsenek céljaik az életben, és próbálok megtalálni egy ellenszenves, de mégis szerethető személyiséget Tamáshoz. Igyekszem úgy intézni, hogy pikírt legyen, és érvényesüljön a saját igazsága, de közben kedves srác legyen. A jeleneteimnek sokszor címet is adok, és felhívom a kollégáimat, hogy összemondjuk a szöveget a tökéletesség érdekében. Így jobban át tudom élni” – tette hozzá.

Arról, mi volt a legnagyobb szakmai elismerés eddig számára, elárulta: “A legjobban az esik, amikor egy író azt mondja, úgy játszottam az általa megálmodott karaktert, ahogy ő elképzelte. Furcsán hangzik talán, de nekem az is elismerés, ha egy igazán tehetséges színész kritikát fogalmaz meg, és elmondja, szerinte mitől lehetnék még jobb.”

A teljes interjú a JOY-ban olvasható.