“Aki nem paríroz, az repül” – Fodor Tamás a Macbeth-ről

2019 március 22. péntek, 7:07

Nemrég mutatta be az Örkény Színház a Macbeth-et Gáspár Ildikó rendezésében. Összesen négy színész alakítja a darab megannyi figuráját, Fodor Tamást láthatjuk például múzeumi alkalmazottként, fiatal srácként és Macbeth riválisaként is. A színészt a Deszkavízió kérdezte.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Nagyon izgalmas nekünk is, és szerintem az lesz a nézőknek is, a metamorfózis, az, ahogy a tárgyak, helyszínek és az karakterek a szemünk láttára alakulnak, illetve átalakulnak. Reményeim szerint a néző maga is részesévé válik a felidézésnek és a színházi teremtésnek, hiszen a képzeletükben kel életre minden. A múzeumi karbantartó, mint valami ‘szentivánéji’ mesterember játssza el Macbeth barátját, Banquo-t, akit az elsők között takarít el az útból a hatalom korlátlan ura. Ha körbenézünk mai világunkban könnyen tanúi leszünk annak a napi politikai gyakorlatnak, ahogy a hatalom bitorlói igyekeznek megszabadulni riválisaiktól, ahogy maguk alá gyűrik a hűbéreseiket, hisz aki nem paríroz, az repül” – fogalmazott Fodor Tamás.

Fodor Tamás, Pogány Judit / Örkény Színház: Macbeth / Fotó: Horváth Judit

Fodor Tamás, Pogány Judit / Örkény Színház: Macbeth / Fotó: Horváth Judit

Arra a kérdésre, hogy aktualizálva lesz-e a történet, a színész így válaszolt: “A Macbeth olyan hatalmi módszerekről szól, amelyek ma is érvényesek, mindenki úgyis azokat az eseményeket ismeri majd fel ebben a régi történetben, amelyek most körülveszik, nem kell tehát aktualizálni. Shakespeare azért nyúlhatott jóval a saját ideje előtt játszódó véres küzdelmekhez, mert ezek kellő távlatot adtak arra, hogy az ember a saját korát megismerje. Az pedig, hogy Gáspár Ildikó rendezővel mi mai környezetben idézzük fel a történetet, arra ad lehetőséget, hogy lehántsuk a jelmezes drámákhoz tapadó romantikus pátoszt, és lemeztelenítve mutathassuk meg, mit jelent valójában a hatalomért vívott harc. Leginkább egy sakkjáték végső fázisához tudnám hasonlítani ezt a játékmódot, ahhoz az izgalmas időponthoz, amikor már csak a király, a királynő, a futó és a huszár van a táblán, és minden lépésre egyre kevesebb és kétségbeesett válaszlépés van. Az Örkény Színház baráti köréből érkezett tesztközönség néhány jelenetet már látott az előadásból, és az volt a visszajelzés, hogy értik a történetet, mert nincs ködösítés, nincs cukormáz, és a lényegre koncentrálunk.”

Fodor Tamás arról is beszélt, miért három különböző fordításból állították össze a szöveget. “Shakespeare rendszeresen eljátszott azzal a dramaturgiai megoldással, ami már a görög tragédiáknak is sajátja volt, hogy az emberek sorsát az istenek, a párkák szövik, akik előre figyelmeztetnek az elkerülhetetlenre, hogy hőseink ezen jóslatok ismeretében hozzák meg döntéseinket. Az ember megpróbál ugyan a figyelmeztetéseknek ellene menni, de ezzel a kétségbeesett erőfeszítéssel éppen beteljesíti a jövendölést. Ezek a másvilági jós-lények viszont a kortól függetlenek, nem Shakespeare idejében éltek, nem is Macbeth korában, de nem is a miénkben, a régi, Szász Károly-féle fordítás ihletével különítette el Ari-Nagy Barbara dramaturg őket a többiektől. A régies nyelvezet miatt koncentrálnia kell majd a nézőknek, és a szereplőknek is arra, hogy mit is mondanak ezek a lények, ettől is lesz szavuk rejtélyes, és nem hagynak bennünket a könnyen megfejthető rejtvények unalmában. Azt tartom minden színházi előadásban a legizgalmasabbnak, amikor a látottak arra ösztönöznek, hogy kérdezzünk rá az életben is minden nekünk feltálalt ‘igazságra’, hogy merjünk kételkedni és továbbkérdezni. Korunk párkái a politológusok, a médiaguruk, a politikai tanácsadók, az ál-közvéleménykutatók, akik előre jelzik a várható eredményeket. A hatalom gépezete az ő ajánlataiknak megfelelően működik, dönt emberek sorsairól. Ők találják ki, hogy milyen kampányt kell folytatni, milyen plakátot kell kihelyezni. A Macbeth bár tragédia, de mégis rengeteg komédiai elemet tartalmaz, hiszen ha rálát valaki a történésekre, akkor egyszerre tud rajta majd sírni és nevetni” – mondta a színművész.

A teljes interjú itt olvasható.