Készül a Gátak és gátlások Szombathelyen – Az alkotók válaszoltak

2019 március 23. szombat, 14:21

Szombathelyi nők mesélik el szülési élményeiket. Az előadást Czukor Balázs rendezi, alkotótársa Surányi Nóra. A Gátak és gátlások című előadás kapcsán a nyugat.hu-nak meséltek.

 

A nyugat.hu cikkéből:

A szombathelyi civilek bevonásával készülő előadás bemutatóját április 16-án tartják a Weöres Sándor Színházban. Czukor Balázs elmondta, házon belülről kapták a felkérést, hogy részvételi színházat csináljanak, civilekkel. “Németh Károllyal, a WSSZ produkciós menedzserével részt vettünk Drezdában egy részvételi színházi workshopon. Utána született meg a döntés, hogy hozzunk létre egy hasonló előadást” – mesélte.

Surányi Nóra, Czukor Balázs / Weöres Sándor Színház / Gátak és gátlások olvasópróba / Fotó: Unger Tamás/VN

Surányi Nóra, Czukor Balázs / Weöres Sándor Színház / Gátak és gátlások olvasópróba / Fotó: Unger Tamás/VN

A rendező elmondta, bár még nem csináltat hasonló előadást, de jellemző a munkáikra, hogy jobban bevonják a szereplőket, mint az megszokott. “Például a Home Banknál is hasonló metódust alkalmaztunk, közösen formáltuk a színdarabot a színészekkel” – tette hozzá.

Surányi Nóra társalkotó elmondta, hogy a Kolibri Színházban a tavalyi évadban, a színház megalakulásának 25. évfordulójára csináltak egy közös előadást, ami ugyan nem részvételi színház volt, de az is nagyon hasonló módszerrel készült. A szereplői a Kolibri Színház alapító tagjai voltak, az előadás az ő életükről szólt. A próbákat interjúsorozatok előzték meg, ami alapján készült a szövegkönyv, az előadás pedig közös gondolkodás eredménye volt. “Nagyon nem is választhattunk volna mást Balázzsal, mivel mikor ki kellett találni, hogy mi legyen a részvételi színház témája, ebben voltunk a leginkább érintettek. Nemrég született meg Róza, a kislányunk, és hozzá kapcsolódóan volt egy nagyon erős élményünk, mégpedig az otthonszülés” – mondta Surányi Nóra.

Az otthonszülést egy több hónapos felkészítés előzte meg, és sok mindennek mi is alaposan utánajártunk, ezért benne voltunk a témában. Azt érzékeltük, hogy a szülés és születés a közbeszédben nem kap elég hangsúlyt, és úgy láttuk, hogy a világunk egyáltalán nincs berendezkedve arra, hogy gyerekek szülessenek. Nóránál teljesen egyértelmű volt, hogy otthon szeretne szülni. Nem szerette volna, ha a kislányunk érkezése egy kórházzal lett volna összekapcsolva, ami inkább a betegségekhez köthető, nem a születéshez” – mesélte Czukor Balázs.

“Érdekes megtapasztalni, ahány nő, annyi életszituáció, és annyiféle szülés. Ami lényeges, hogy nagyon különböző, hogy ki, mit él meg traumaként. Van, aki a gátmetszést vagy burokrepesztést, mások a rossz kórházi körülményeket. Akad, akinek az esett rosszul, hogy a nőgyógyász be sem mutatkozott, mások pedig kifejezetten örültek annak, hogy személytelenek maradhattak a szülőszobán” – árulta el Surányi Nóra.

A teljes interjú itt olvasható.