“A színpadon még a düh is csodálatos kontroll alatt van” – Kálmándy Mihály friss Kossuth-díjas

2019 március 23. szombat, 15:38

Sorozatunkban bemutatjuk azokat a művészeket, akik idén a színházművészet és az opera területén végzett munkájukért kaptak Kossuth-díjat. 

 

 

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjat adományozott KÁLMÁNDY MIHÁLY, a Magyar Állami Operaház énekese részére az operairodalom legnagyobb baritonszerepeiben, valamint koncert- és oratóriuménekesként is a világ szinte minden jelentős színpadán sikeres, kiemelkedő színvonalú művészi pályája elismeréseként.

Kálmándy Mihály / Fotó: Nánási Tamás, Fidelio

Kálmándy Mihály / Fotó: Nánási Tamás, Fidelio

Kálmándy Mihály, a Magyar Állami Operaház operaénekese 1959. december 21-én született a romániai Biharban. Ötéves korában kezdett zongorázni, majd klasszikus gitáron tanult játszani. 17 évesen kezdte meg énektanulmányait Aradon. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán diplomázott 1985-ben, majd mesterkurzuson vett részt Weimarban. Operaénekesként Verdi Nabucco című operájában debütált. 1981 és 1987 között a kolozsvári Állami Magyar Opera tagja volt. 1988 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese, ahol az összes bariton főszerepet énekelhette. Magyarországon Sipos Jenőnél tanult, aki a tradicionális olasz stílus mestere.

“Az utóbbi időben van néhány olyan negatív szerepem, ahol akár ki is dühönghetem magam. Nem féktelenül, hanem nagyon gondosan komponált módon. A színpadon még a düh és a keserűség is csodálatos kontroll alatt van.”

Nemzetközi karrierjét Triesztben kezdte, Verdi Nabuccójának címszerepében. Emlékezetes alakításokat nyújtott Verdi (Macbeth, A trubadúr, A végzet hatalma, Rigoletto, Don Carlos, Aida) és Wagner (A bolygó hollandi, Trisztán és Izolda) operáiban, többször énekelte Bartók Béla operájának, A kékszakállú herceg várának címszerepét. Oratóriumok bemutatásában is közreműködik (Mozart: Requiem, Koronázási mise; Beethoven: Missa Solemnis; Haydn: Teremtés; Bach: h-moll mise; Verdi: Requiem).

Bejárta Európa legnagyobb színházait és koncerttermeit, énekelt a szöuli, a pekingi, az új-zélandi operaházban. Számos európai fesztiválon vendégszerepelt. Több CD- és DVD-felvétele van. Ő énekli a címszerepet a Nabucco filmváltozatában, amelyet Bernard Broca rendezett, és szerepel a Traviata UNESCO számára rögzített filmfelvételén. Az Operaház idei évadában a többi közt Verdi Az álarcosbál és Donizetti Lammermoori Lucia című operájában lép színpadra.

“Az ember számára adatik pár évtized, ezt lehet rosszul vagy jól élni. A legjobb, ha egészségesen él, és ehhez nem kell sok.”

1989-ben az első alkalommal odaítélt Juventus-díj egyik kitüntetettje volt. 2002-ben Melis György-emlékplakettet kapott. 2013/2014-ben a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet viselte. 2015-ben a Halhatatlanok Társulatának tagja lett. 2018-ban a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat vehette át.

Forrás: Színház.org, MTI, Fidelio