Támogató nélkül maradt a Gábor Miklós-díj – Adománygyűjtés zajlik

2019 március 26. kedd, 10:52

Stuber Andrea, a Gábor Miklós Alapítvány tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy idén először a minisztériumnak nem áll módjában a Gábor Miklós-díjat támogatni.

A Gábor Miklós-díjat 2000-ben alapította a művész özvegye, Vass Éva színésznő azzal a szándékkal, hogy öttagú szakmai kuratórium – jelenlegi összetétele: Ascher Tamás elnök, Meczner János, Nádasdy Ádám, Spiró György és Stuber Andrea tagok – döntése alapján elismerésben részesüljön az a színész, aki az év legjobb alakítását nyújtotta Shakespeare-szerepben.

Bajomi Nagy Györgytől és Blaskó Pétertől kezdve Cserhalmi Györgyön, Fekete Ernőn, Kulka Jánoson át Pogány Juditig és Varga Zsuzsáig jó néhány kiváló színészünk részesült ebben a kitüntetésben az elmúlt 19 évben.

A díj Vígh Tamás bronz plakettje, és az oklevél mellett járt vele bruttó 300 ezer forint pénzjutalom, amelyet ez idáig a mindenkori kulturális minisztérium állt. Idén azonban az EMMI főosztályvezetője, dr. Ragány Misa arról tájékoztatta a Gábor Miklós Alapítvány ügyvédjét, hogy a minisztériumnak nem áll módjában a Gábor Miklós-díjat támogatni.

Még nem született meg a döntés, hogy ki lesz az idei díjazott. De azt már tudjuk, hogy Gábor Miklós születésének 100. évfordulóján, április 7-én szívünk minden melegével és pénz nélkül fogjuk átadni a díjat a leendő Gábor Miklós-díjas színésznek.

A Gábor Miklós Alapítvány nyitott. Részlet az alapító okiratából:

Az Alapítvány célja: Gábor Miklós színművészeti tevékenységének és nevének megörökítése, Shakespeare műveinek bemutatása kapcsán. Az Alapítvány – a Kuratórium döntése alapján – minden évben díjazni kívánja az előző évben Magyarországon bemutatott Shakespeare-művek előadásainak szereplői közül a kimagasló színészi alakítást nyújtó színművészt vagy színművésznőt.

Csatlakozás az Alapítványhoz: az Alapítványhoz magyar és külföldi természetes és jogi személy, vagy jogalanyisággal rendelkező egyéb szervezet is csatlakozhat pénzbeli vagy természetes adományokkal, illetve más vagyonrendelésekkel, ha az Alapítvány céljaival egyetért és azt anyagilag támogatni kívánja.
Kapcsolat: gabormiklosdij@gmail.com

Update: A Summa Artium az adománygyűjtőnk. Minden kis, nagy és közepes utalást köszönettel fogadunk!

A közleménybe kérjük beleírni: adomány a Gábor Miklós-díjra.

A Summa Artium Nonprofit Kft. bankszámlaszáma:

Magnet Bank 16200010-10045806

Iban: HU63 1620 0010 1004 5806 0000 0000

Swift: HBWEHUHB