Csapó Attila is Soós Imre-díjas – Hegedűs D. Géza méltatása

2019 március 27. szerda, 11:53

A Színházi Világnap alkalmából Csapó Attila, a Vígszínház fiatal tehetséges művésze kapta a Soós Imre-díjat.

A Vígszínház közleménye:

Csapó Attilát, társulatunk fiatal tehetségét Soós Imre-díjjal tüntették ki a Színházi Világnap alkalmából. A díjat a MASZK Országos Színészegyesület és az Emberi Erőforrás Minisztériuma alapította pályakezdő színészek számára.

Csapó Attila 2015-ben végzett színész szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László – Hegedűs D. Géza – Forgács Péter osztályában. A diploma után azonnal a Vígszínházhoz szerződött, de már egyetemista korában is játszott a színházban, a Vízkereszt, vagy amit akartokban a Herceget.

Ő A Pál utcai fiúkban a bosszúvágytól árulóvá vált Geréb, A padlásban Barrabás a gengszter, az Óz, a csodák csodájában a Gyáva oroszlán, a Játék a kastélyban című darabban Ádám, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban pedig négy karaktert alakít nagyszerűen.

Csapó Attila az egyik legtöbbet játszó színész a Vígszínházban, tizenegy előadásban, húsz szerepet alakít kitűnően.

„Amikor elkezdtem itt játszani, egy dolgot fogadtam meg: minden hitemet és energiámat a színháznak szentelem, de közben nem felejtek el boldog és egészséges embernek maradni” /Csapó Attila/

Csapó Attilának a Soós Imre-díjat Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke adta át A Pál utcai fiúk előadás végén.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Hegedűs D. Géza szavai:

Csapó Attila a Vígszínház színűvésze.

Csapó Attila mindig színész akart lenni. S hogy céljait elérje, szívós elszánással, szorgalommal, hittel mindent megtett érte. Ezért választotta középsikolájának a híres drámatagozatos, Szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot.

 

Kalandos út vezetett érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemig. Tanulni kezdett a Keleti István Művészeti Iskolában, aztán stúdiumait az Új Színház stúdiójában folytatta, miközben egymást követő három évben, sikertelenül felvételizett az egyetem színész szakára. De nem adta fel, és a Marosvásárhelyi Egyetemre felvételt nyert bábszínész szakra, majd másodévben átkérte magát vendégdiáknak a budapesti bábosztályba, és innen jelentkezett újra, az egyetem prózai színész szakára, a Marton-Hegedűs-Forgács osztályba, ahová – abba a bizonyos csodálatos színészosztályba – felvették, és hajlandó volt öt évi küzdelem után elölről kezdeni mindent, s újabb öt évet rászánni az életéből, hogy gyermekkori álmát beteljesítse.

2015-ben színművész diplomát szerzett. A friss diplomás színművészt azonnal leszerződtette Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, hiszen a társulatban már egyetemi hallgatóként is nagy művészi megbecsülésre és rokonszenvre tett szert, a gyakornoki évek alatt nyújtott alakításai által.

 

Tehetsége, univerzális színészi képességei, emberi minősége, műveltsége, intellektusa, humora, érzékeny közösségi szelleme, a Vígszínház társulatának és közönségének egyik kedvencévé avatta.

Az egyik legfoglalkoztatottabb fiatal társulati tag. Minden este színpadon van. Jelenleg 10 repertoáron lévő darabban látható. Személyiségének sokszínűségét jelzi a szerepek sokfélesége. Játszik a Pentheszíleia programban, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban, az Óz a csodák csodájában, a Játék a kastélyban c. előadásban, a Liliomban, a Padlásban, a Bíborszigetben, a Félkegyelműben, a Hamletben, és persze, a ma este látott Pál utcai fiúkban.

A világot kíváncsian kutatja, színészetében minden új esztétikai törekvésre nyitottan reagál, művészete szerepről-szerepre épül és gazdagszik. Nagy jövő vár rá színházi pályáján. Ehhez adjon biztatást a most, általam átadott Soós Imre-díj.

Hegedűs D. Géza, 2019. Március 27. Színházi világnap.