Barnák László: “Intenzív tanulási folyamat volt az első évad”

2019 március 30. szombat, 7:45

Tavaly nevezték ki Barnák Lászlót a Szegedi Nemzeti Színház élére. A teátrum igazgatója a szegedma.hu-nak összegzett az első évad végéhez közelítve.

 

A szegedma.hu cikkéből:

“Meg kellett ismernem alaposan a Szegedi Nemzeti Színház különböző területeinek működését gazdaságilag, műszakilag, művészetileg, kiterjedve az opera tagozat munkájára is. Sok terület van itt, hogy csak a két színházi épületet, a dorozsmai raktárt és műhelybázist említsem, amivel korábban nem volt szorosabb kapcsolatom, hiszen előtte még csak színészként vagy rendezőként dolgoztam itt. Az egyik része a munkának az volt, hogy alaposabban megismerjem ezeket a területeket, valamint azoknak a munkáját feltérképezzem, akik ezeken a területeken dolgoznak, illetve felhasználva az ő tapasztalatukat megpróbáljam azt a fajta gondolkodásmódot átadni nekik, amelyet a pályázatban megfogalmaztunk Horgas Ádámmal, aki most a prózai tagozat vezetője. Úgy gondolom, hogy nagyrészt sikerült is átültetni ezt a szemléletet vagy gondolkodásmódot a munkatársak hétköznapjaiba” – számolt be Barnák László.

Barnák László / Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

Barnák László / Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

A direktor úgy tapasztalja a kollégák visszajelzéseiből, hogy a Szegedi Nemzeti Színháznak újra hírértéke van a városon belül, van egy pezsgés körülötte. “Hál’ istennek nagyon sok új, fiatal nézőt is be tudtunk vonni, hiszen volt egy olyan új gondolatom, ami a felső tagozatos általános iskolásokat is bevonta a bérletezésbe. Direkt olyan előadásokat is választottunk, amelyeket nekik is tudunk ajánlani. Ilyenek voltak a Tóték, a Szentivánéji álom és a Valahol Európában is. Mindemellett az is megmutatja az általunk megfogalmazott gondolatoknak a sikerességét, hogy teltházas előadásaink vannak” – hangsúlyozta a teátrum vezetője.

“A színházon belüli működésben mindig hagyni kell egy kis teret a rugalmasságnak, hiszen itt az emberi tényező a legfontosabb. Ha valaki például a dorozsmai bázisunkon megbetegszik, abból már csúszás lehet, később érkezhet be egy díszlet, ez pedig befolyásolhatja a művészek, a rendező munkáját. Meg kell néznünk a gazdasági helyzetünket is – ez sajnos nem túl rózsás, mert minket is nagyon érintett a TAO kérdése. Erre elvileg már van egy megoldás, a többlettámogatási rendszer, amit a szaktárca kidolgozott. Most várjuk a beadott pályázatunk eredményét. Azon rengeteg múlik, mert itt tizenöt bemutatót gyártó, nemzeti státuszú intézményről van szó, ahol az opera, a kortárs balett ugyanúgy része a színházi műsornak, mint a prózai előadások mellett akár a szimfonikus zenekar koncertjei, vagy a meghívott produkciók. Sokféle dolog van, ami miatt módosítani lehet. Az egy kérdés, hogy kell-e. De át lehet alakítani azt, hogy hogyan gondoljuk tovább az adott produkciónak vagy feladatnak a sorsát. Ennek a rugalmasságnak mindenki részéről ott kell lennie még akkor is, ha megpróbálunk nagyon precízen előre tervezni” – mondta Barnák László.

 

A teljes interjú itt olvasható.