Lengyel Tamás: “A színháznak közös gondolkodásra kell sarkallnia”

2019 április 04. csütörtök, 8:10

A Centrál Színházban futó Nemek és igenek a nemi erőszak kérdését boncolgatja. A teátrumban először színpadra lépő Lengyel Tamást a nullahategy.hu kérdezte.

A nullahategy.hu cikkéből:

“Régen játszottam már ekkora drámai szerepet, emiatt a próbafolyamat is egészen máshogy indult, mint az utóbbi három évben. Sokkal nagyobb felelősség és súly nehezedett rám az első pillanattól kezdve, hiszen az én karakterem, Edward a mozgatórugója a történéseknek, mindent az ő viszonylatában látunk a darabban. Ettől nagyobbnak éreztem a tétet és egy kicsit stresszesebbnek ezt az öt hetet. Ugyan Puskás Tamásnak határozott elképzelése volt a szituációkról, de minden esetben nyitott volt a színészek ötleteire, gondolataira, így azok is beépültek az előadásba. Egy öthetes, közös gondolkodás volt ez, nagyon jó színészek társaságában, ami nem utolsó szempont” – mondta Lengyel Tamás, aki első alkalommal dolgozott a Centrál Színházban. A színész szerint kell, hogy fontos társadalmi problémákhoz nyúljon a színház, és közös gondolkodásra sarkalljon. “Reflektáljon a világra, kérdéseket tegyen fel. De az is a feladata, hogy a mindennapokból kiszakítson. Hogy legyen egy off gomb, amikor elfelejted a problémáidat, beülsz a színházba és csak arra figyelsz, ami ott történik” – tette hozzá.

Lengyel Tamás / Nemek és igenek olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Lengyel Tamás / Nemek és igenek olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Lengyel Tamás az interjúban azt is elmondta, nem szokták azzal támadni, hogy szinte folyamatosan jelen van a kereskedelmi csatornákon futó sorozatokban. “Tudod, mi történik inkább? Nem hívnak castingokra… Legutóbb a BÚÉK castingján voltam, azóta nem kerestek. Van egy szakmai trend, némi sznobizmus, a piacot pedig próbálják kategorizálni. Van kommersz-bulvár színész, sorozatszínész, filmszínész, stb. Egyébként szerintem esetemben nem csak ez van a háttérben. Merem remélni, hogy inkább azért nem hívnak, mert mára a gyártók is megtanulták, hogy egy sorozatban való elköteleződés milyen kizárólagossággal jár. Vagy azért nem hívnak, mert hasonló időintervallumban forgatnának, általában ez a nyarat jelenti, amikor én nem érek rá” – mesélte a színész.

A SZABADszínész online platform, ami a saját ötleted, épp erre kínál megoldást: hogy segítsen eligazodni a gyártóknak, melyik színész mikor ér rá. “Egy olyan platform, ami a munkáltatókat és a munkavállalókat szeretné összekötni, afféle digitális színészlexikon munkaegyeztetővel felokosítva. Ezen dolgozunk Gosztonyi Csabával, aki a másik ötletgazda. Alapítottunk egy céget, május végén jön ki az oldal új verziója, és akkor már a gyártók számára is könnyebben hozzáférhető lesz. Új, komplexebb kereső kerül bele, ellátva egy csomó olyan dologgal, amely elengedhetetlen egy színész megtalálásánál. És ez még csak a kezdet, sok olyan funkciót építünk hozzá, amely minden felhasználónak időt és munkát fog spórolni. Már közel ezer ember szerepel az adatbázisban. Tőlünk nyugatabbra egyébként mindenhol ügynöki rendszer működik – az ügynökök gondozzák, fésülgetik a kliensek portfólióit, próbálják eladni őket, de itthon, mivel kisebb a piac, kevesebb a pénz, többnyire egy színész nem tud eltartani egy ügynököt. Viszont nincs olyan szakmai fórum, ahol ugyanezt meg tudják tenni önmaguk, és megjelenési lehetőségük is lenne. Ezt szeretnének létrehozni ezzel az önszerveződő, alulról építkező, naprakész adatbázissal” – számolt be Lengyel Tamás.

A teljes interjú itt olvasható.