Olasz Renátó: “Feltámasztanám az őszinte kíváncsiságot és az empátiát”

2019 április 08. hétfő, 8:03

A színész szerint általánosságban inkább félünk megmutatni magunkat és félünk érdeklődni, ismerkedni is. Olasz Renátót a hvg.hu kérdezte.

A hvg.hu cikkéből:

Arra a kérdésre, hogy ha feltámaszthatna valamit, ami kiveszett a világból, mi lenne az, a színész így válaszolt: “Az őszinte kíváncsiságot és az empátiát. Felháborít az egymás iránti érdektelenség. Azt látom, hogy általánosságban inkább félünk megmutatni magunkat és félünk érdeklődni, ismerkedni is. Ez nagyon elszeparál, hideggé és gőgössé tesz – engem biztosan. (…) Össze kell szednem minden erőmet, hogy úgy figyeljek egy másik emberre, hogy közben ne véleményezzem, ne azt akarjam kihallani a mondandójából, ami számomra fontos vagy előnyös. Mindenkit elfogadni annak, ami valójában ő.”

Olasz Renátó / Fotó: Jókuti György

Olasz Renátó / Fotó: Jókuti György

Olasz Renátó elmesélte, általános iskolában arra jött rá, hogy ha áll egy színpadon, akkor az emberek tudnak rá figyelni. “Verset mondtam egy ünnepségen, valami rémes Váci Mihályt, és két embert nagyon mélyen megérintett. Akkor éreztem meg, hogy van ez a képességem, hogy meg tudok hatni másokat. Ezt az érzést aztán, hogy valamire képes vagy, az egyetemen kigyilkolták belőlünk. A Színművészeti után senki nem gondolja magát jó színésznek. Alázatra tanít” – fogalmazott.

A színész arról is beszélt, átértékelt-e benne valamit a #metoo. “Nem. Az szuper, hogy egy hatalommal rendelkező férfi vagy nő most tízszer meggondolja, hogy kihasználja e a beosztottját. Az viszont furcsa, amit egy női ismerősöm mesélt: Dániában segítséget kért, hogy a nehéz cuccait elvigyék. Egy lány jött és mikor a barátnőm mondta, hogy szóljon egy férfinek, a lány leszexistázta. Remélem, kialakul ebből valami építő dolog és, hogy arra is rávilágít ez a megmozdulás, hogy mindenen túl az embert magát tiszteljük a másikban” – mondta Olasz Renátó.

A teljes interjú itt olvasható.