Világrekord született a Költészet Napján!

2019 április 12. péntek, 16:45

24 órán keresztül magyar szerzők szépirodalmi műveit adta elő Lutter Imre. A Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke a budapesti Fészek Művészklubban nyújtott teljesítményével világrekorderré vált.

Lutter Imre a Magyar Rekordok hitelesítőjének felügyelete mellett 2019. április 11-én a Költészet Napján 10:00 órakor kezdte és 12-én délelőtt 10:00 óráig folyamatosan, óránkénti öt perc szünettel verselt. Fantasztikus irodalmi és előadói sikeréhez az egyesület művészei és közismert emberek is csatlakoztak.

Az egy teljes napon és éjszakán át tartó rendkívüli irodalmi eseményen Lutter Imre 24 különböző stílusú és hangulatú blokkba gyűjtötte össze az általa előadott verseket, amelyek mindegyike az emberi életre reflektál: a születés, a gyermekkor, a játék, a szerelem, a barátság, a házasság, a munka, a társadalom és a közélet, a háború és a béke, az empátia, az elmúlás és a halál is egy-egy ilyen téma volt. A program a nagy múltú és legendás Fészek Művészklubban zajlott, ahol a rekordkísérlethez csatlakozó ismert művészek, sportolók, médiaszemélyiségek minden óra utolsó 5 percében mondtak verset, énekeltek dalt vagy verset, illetve olvastak szöveget, amíg a szabályok szerint Lutter Imre pihent.

A 24 óra alatt folyamatosan érkeztek az irodalom szerelmesei, a meghirdetett esemény szlogenjének megfelelően sokan egy versre ugrottak be, de hosszabb ideig maradtak, hiszen magukkal ragadta Lutter Imre művészi teljesítménye. Voltak gyerekek, akik rendhagyó irodalom órájuk keretében hallgatták a magyar irodalom gyöngyszemeit. Többen kedvenc versüket adták át Lutter Imrének, hogy azt is szavalja el nekik.

A vers 50 árnyalata című világrekord 24 órájában, összesen 24 téma és hangulat és a csatlakozó művészek, sztárok 24 különböző, saját stílusú választott verse, dala mellett a kihívás elején 1 József Attila- és a végén a Centenárium jegyében 1 Ady-vers hangzott el.

Lutter Imre világrekordját színészek, énekesek, sportolók, előadóművészek, versmondók egyaránt támogatták. Fellépett: Caramel, Nagy-Kálózy Eszter, Bagi Iván, Katus Attila, Huzella Péter, Szentgyörgyi Rómeó, Jávori Ferenc Fegya, Müller Péter Sziámi, Gerendás Péter, Dolmány Attila, Patai Anna, Benedekffy Katalin, R. Kárpáti Péter, Takács Bence, a Kávészünet zenekar, Molnár György, Kiss Kata, Borbély Sándor, Vízy András és Wiegmann Alfréd, valamint pályakezdő művészek, Hajdu Tibor, Kató Hajnalka, Pál Péter, Füleki Panka, sőt a Pécsi Pódium szavalókórusa, Krausz Mira és Horváth Máté is részt vett a nagy versmondásban! A ceremóniamester Fittikém, a kém lesz – az influencer rádiósztár a helyszínen és a facebook-on is folyamatosan kommentálta ezt a sokszínű és izgalmas rekordfelállítást.

Az „Ugorj be egy versre!” 24 órája alatt több mint 650 vers hangzott el. Lutter Imre művészi teljesítményét az is emeli, hogy bár a szabályok engedték volna, egyetlen egy művet sem ismételt, ezzel is bizonyítva a magyar költészet gazdagságát.