Az ördög próbája – Szegeden a marosvásárhelyi előadás

2019 április 15. hétfő, 14:08

Hatodik évada szerepel a Tompa Miklós Társulat repertoárján AZ ÖRDÖG PRÓBÁJA című előadás, amelyet Radu Afrim rendezésében vittek színre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészei. Számos korábbi fesztiválszereplést követően az előadás meghívást kapott Szegedre a REKAMIÉ, azaz a Regionális Kamaraszínházi Fesztiválra. A Szegedi Nemzeti Színház által rendezett eseménysorozat keretében 2019. április 8-13. között határon túli magyar színházak magyar szerzők műveiből készült előadásait mutatják be a szegedi Kisszínházban. Kísérőprogramként minden előadást követően közönségtalálkozót szerveznek az alkotókkal.

Az ördög próbájáról Kaáli Nagy Botond így ír a Helikon irodalmi lapban: „Az előadás olyan, csodálatos harmónia szerinti, egyszerre emelkedett és primér szinten gúnyolja ki a gyakran nulla alatti számokban mérhető színvonalat képviselő, tévéből ismert tehetségkutatókat, valóságshow-kat, mentálhigiénés fertőzést okozó agyhalott celebeket, produkció nélküli produkciókat (stílszerűen Ganxta Zolee-t idéztük), hogy a néző folyamatosan felvisít a nevetéstől. Teszi ezt ugyanazon hangnemben, beszédstílusban, viselkedésmódban, mint azt a csatornákon láthatjuk. És ezért nem kirívó, hogy újra megjelenik a három gráciából, azaz „kommunista kurvából” álló falusi proletkult asszonykórus (a fiatal Ördög egykori megrontói), de látunk sarokból pókot kiharapó Michael Jackson-reinkarnációt, cuppogtatóművészt, népdalénekesnőt, Freddie Mercury-t, NDK-s pornóstatisztát, ifjú táncművészt, szórványból érkező papot, vendégmunkás cowboy-t (mindez csak a negyede), majd közös próbafolyamatot és természetesen megismerjük az előadás egyik fénypontját, a zsűritaggá előlépő Patkányt is, aki – mint az kiderül – a misztikus vonalat képviseli.” 

AZ ÖRDÖG PRÓBÁJA című produkciót a REKAMIÉ Fesztivál nyitóelőadásként láthatja a közönség április 8-án, hétfőn 19.00 órától a Kisszínházban.