“Otthon a bábot alárendelik a történetnek” – Lázár Helga válaszolt

2019 április 15. hétfő, 9:05

A bábművésszel az It depends című marionett-szólójáról beszélgetett a Revizor Online, Lázár Helga az előadásban egy innovatív, saját fejlesztésű bábtechnikával kísérletezik.

A Revizor cikkéből:

“Négy éve Frank Soehnle német bábművész kurzusán kezdtem el komolyabban marionettel foglalkozni. Improvizációs technikákkal dolgoztunk, amelyeken keresztül a játék és a bábkészítés hatott egymásra. Amikor már nagyjából kész voltunk a bábunkkal, megnéztük, hogy működik, milyen irányba lenne érdemes alakítani, aztán ennek fényében dolgoztunk rajta tovább. Műhely, próbaszínpad, műhely, próbaszínpad… valahol a kettő között jöhetett az ötlet. Nem mondom teljesen nyugodtan, hogy saját, mert valaki valahol biztosan csinált már hasonlót, de én ilyen technikával személyesen még nem találkoztam. Úgy fél éve kezdett körvonalazódni, hogy ez a technika mit jelent, képzőművészetileg merre kellene tovább vinni. Az pedig csak a próbafolyamat elején derült ki, hogy milyen színházi lehetőségeket rejt” – mesélte Lázár Helga.

Lázár Helga / Fotó: librarius.hu

Lázár Helga / Fotó: librarius.hu

“A marionett normál esetben felülről mozgatott bábtechnika. Én ezen csavarok egyet, ugyanis a marionettem zsinórját egy plafonra szerelt csigára erősítem, a zsinór másik végét pedig a testemre. Tehát ha távol vagyok a bábtól, felemelkedik, ha közel megyek, leereszkedik. Illetve a tartózsinórokon kívül használok olyan vízszintes madzagokat, amikkel szintén hozzám kötődik – a keze a kezemhez, a lába a lábamhoz. Ezáltal fura tükörszerű mozgás alakul ki köztem és a báb között. Alulról, oldalról, hátulról is lehet animálni, a zsinórok hosszának variálásával pedig egészen virtuóz dolgokra is képes” – fejtette ki a bábművész.

Németországi bábos tanulmányaival kapcsolatban elmondta: otthon a bábot alárendelik a történetnek. Elkészül egy szöveg, hozzá a báb, és aztán a próbafolyamat során ezek szerencsés esetben összeérnek. Stuttgartban sokkal inkább a képzőművészetből indul ki a gondolkodás. A képek által képviselt tartalmak az elsők, és ehhez kerül hozzá a szöveg esetleg.

Lázár Helga az It depends szólóban mégsincs teljesen egyedül, mert ott van mellette egy zenész, David Schuckart. “Igen, ő kísér elektronikus zenével. Ő a saját zsinórjai között cseszteti a kis kapcsolóit, én a saját fonalaimba keveredve csesztetem a csávómat. Ő figyel engem, hogy tudjon kísérni. Nekem hozzá, a reális férfihoz nincs viszonyom, csak a bábhoz. Furcsa hármas” – tette hozzá az alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.