A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Viktor Rizsakov orosz rendezőt

2019 április 17. szerda, 22:26

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vette át Viktor Rizsakov orosz színházi rendező Konkoly Norberttől, Magyarország moszkvai nagykövetétől szerdán az orosz fővárosban.

Rizsakov európai hírű, Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, színészpedagógus, díszlet- és jelmeztervező, a moszkvai Mejerhold Központ igazgatója. Darabjait külföldön is színpadra vitte.

Viktor Rizsakov / Fotó: Origo

Magyarországon először 2007-ben, a debreceni Csokonai Színházban rendezett, Vidnyánszky Attila meghívására. Olyan magyar művészekkel dolgozott együtt, mint Törőcsik Mari, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Szarvas József, Tóth Auguszta, Trokán Nóra, Fehér Tibor. Rendszeresen tart kurzusokat a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán működő Színházi Intézetben, Nemzeti Színházban megrendezte a Fodrásznő, a Részegek, A mélyben és az Álomgyár című színdarabot.

Rizsakov kitüntetését a magyar színházi életet gazdagító, példaértékű szakmai alázattal végzett rendezői tevékenysége elismeréseként kapta. A magyar nagykövetségen megtartott ünnepségen részt vettek a Mejerhold Központ és az Ijulanszambl társulat színészei.