Spiegl Anna: “Szeretem, ha vannak korlátok, amik között tudok bolyongani”

2019 április 17. szerda, 7:40

A KV Társulat Médeia című előadásában vendégként játszó Spiegl Annával beszélgetett a Revizor.

A Revizor cikkéből:

Nem a Médeia  Spiegl Ann első együttműködése a K.V. Társulattal, 2012-ben volt egy Gardénia című közös munkájuk is. “A Gardénia volt az első külsős munkám, még egyetemistaként, és minden új volt. Ez volt az első alkalom, amikor nem az osztálytársaimmal dolgoztam, hanem tapasztalt színészekkel, köztük ráadásul volt egyfajta összeszokottság, de számomra rengeteg váratlan dolog történt. Részben ez ismétlődik a Médeiánál: a Budapest Bábszínházból, állandó társulatból érkezem, és izgalmas figyelni a többieket. Hogyan kerültem bele? Nem kérdeztem meg, hogy bábosként vagy színészként gondoltak-e rám. Azt hiszem, bábos színészként. Egyébként meglepett a felkérés, és nagyon örültem neki. Jó dolgom van a Bábszínházban, izgalmas feladatokat kapok, de már vágytam friss élményekre” – hangsúlyozta a színésznő.

Spiegl Anna / Fotó: Deszkavízió

Spiegl Anna / Fotó: Deszkavízió

“Czukor Balázs olyan bátran próbál, olyan bátran kanyarodik el valamilyen irányból egy egészen más útra, olyan magától értetődően vált két nap után koncepciót, ami a Bábszínházban a műfaj technikaigényessége miatt, vagy azért, mert egy bábot le kell gyártani, nem történhetne meg. És ezek a változtatások nem felkészületlenségből, hanem maximalizmusból és önazonossági igényből fakadnak” – mondta Spiegl Anna a próbafolyamatról.

“Szeretem, ha vannak korlátok, amik között tudok bolyongani, úgyhogy néha elbizonytalanító, sőt ijesztő, hogy mi lesz ebből, milyen bábok lesznek benne – már ha lesznek, de abban megegyeztünk, hogy nagyon egyszerűek. A Bábszínházban hasonló helyzetben biztosan kényelmetlenül érezném magam, de egyrészt ebbe én másztam bele, másrészt Balázs nagyon hisz abban, amit aznap épp gondol, úgyhogy nincs más választásom, menni kell vele. Balázsnak egészen más a személyisége, mint az enyém, és nekem kell, hogy megragadjon valami a rendezőben: az intelligenciája, az, hogy sokkal lázasabban lobog a téma iránt, hogy jóval előrébb tart az anyagban, mint én. Sokat beszélgetünk, nehezen állunk fel az asztaltól, de ezek nagyon jó beszélgetések, úgyhogy nem vagyok kétségbeesve” – árulta el az alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.