“Méltónak kell lenni az ősökhöz” – Oberfrank Pál válaszolt

2019 április 22. hétfő, 8:00

Oberfrank Pál művészeti vezetésével újult meg idén a Magyar Művészeti Akadémia Szó-szín-játék sorozata. Az eddigi eredményekről a Fidelio kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.

 

A Fidelio cikkéből:

“A Szó-szín-játék sorozat annak idején Ács Margit írónő, az MMA rendes tagjának kezdeményezésére indult el 2014-ben. Szinte adódik, hogy egy olyan Akadémiának, amelynek van irodalmi és színházi tagozata, legyen egy olyan tere, programja, ahol a még aktív művészek megszólalhatnak. Ehhez színpad kell, a Pesti Vigadó pedig rendelkezik a Sinkovits Imre Kamaraszínpaddal, amely kifejezetten izgalmas tér ahhoz, hogy Ács Margit gondolata valóra váljék. (…) Az első időszakban megszülető előadásoknak még nem nagyon voltam tanúja, lévén a Veszprémi Petőfi Színházat igazgatom évek óta. A múlt évben kaptam a megtisztelő felkérést a sorozat 2019-es műsortervének összeállítására. A színpad lokálisan a Belváros szívében, olyan helyen helyezkedik el, ahol 500 méteres körzetben több színház is működik” – mondta Oberfrank Pál.

Oberfrank Pál / Fotó: Pesti Vigadó

Oberfrank Pál / Fotó: Pesti Vigadó

A művészeti vezető szerint Budapesten nagyon gazdag és értékes a kulturális kínálat, jól működnek a színházak, ebbe a rendszerbe befogadó színházként illik most a Sinkovits Imre Kamaraszínpad. “Mérete meghatározza, hogy melyek azok az előadások, amelyeket jól lehet itt színpadra állítani, s nyilvánvalóan a stúdió vagy kamarajellegű, néhány szereplős daraboknak kiváló a helyszín. Amikor az egész budapesti kínálatot nézem, azt látom, hogy elsősorban a vidéki színházak azok, amelyek lehetőséget kaphatnának a bemutatkozásra, hiszen erős hátteret képeznek a magyar színjátszásban. Igazán jó előadások születnek, a kamara és stúdió előadások, komoly szerepet játszhatnak egy-egy évadban” – tette hozzá.

“Nagy felelősség és nagy ajándék az én generációmnak, hogy olyan elődei voltak, akikre föl tudott nézni, akiktől tanulni tudott, akiket akart követni, és akik igazodási pontként megjelennek az életében. Törekednünk kell arra, hogy a ránk hagyott örökségüket méltó módon vigyük tovább. Játszottam Sinkovits Imrével a Mózes című darabban, ahol a második felvonásban címszereplőként volt jelen, s csodálatos volt nézni az Ő kedves, nagy formátumú alakját. Sinkovits igazi ‘bölényként’ jelent meg a színpadon, aki szinte ‘elbődült’, ha kellett, aztán csodálatos finomsággal elmondott egy monológot. Ő és pályatársai hagyatéka számunkra büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz” – hangsúlyozta Oberfrank Pál.

A teljes interjú itt olvasható.