Osvárt Andrea: “Végre önmagam akartam lenni”

2019 április 23. kedd, 8:10

Ismert filmszínésznő és egy ideje jól menő filmproducer is. Nemrég a Susotázs c. magyar rövidfilmet, amelyben játszik, egy hajszál választotta el attól, hogy Oscar-díjra jelöljék. Osvárt Andreát a Nők Lapja kérdezte.

Délelőtt az Átrium színház büféjében találkozik a riporterrel, Koronczay Lillával. A kérdésre, miért pont ez a helyszín, úgy válaszol: “A közelben lakom, mindössze ennyi. (…) Félnék attól, hogy színpadra álljak, ez még csak egyszer fordult velem elő, Rómában. Filmszínész vagyok, és ez külföldön két egymástól élesen elkülönülő műfaj. (…) Engem itthon a szakma ledob magáról. Talán mert nem végeztem el a Színművészetit, olasz szakos bölcsészdiplomám van, ráadásul az egyetem után azonnal dobbantottam Rómába. Kevesen tudják, hogy mi történt ott velem, milyen filmekben és sorozatokban játszottam. Nem baj, ettől még jó volt megélni a sikert. Amikor 13 év után hazajöttem, itthon is adódott egy filmfőszerep a Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékban, de csak egyszeri alkalomnak bizonyult. Úgyhogy 5 évvel ezelőtt nyitottam egy produceri irodát, míg színésznőként inkább külföldön dolgozom. Sokan nem is értik, miért élek Magyarországon, hiszen nem igazán forgolódom itthon filmes körökben, én azonban nagyon szeretem Budapestet!” – árulta el a színésznő.

Osvárt Andrea a Susotázs c. filmben

Arról szólva, hogy inkább utazgat, úgy fogalmazott: “Csaknem hetente járok Olaszországba, Németországba, tárgyalok, castingolok, bekukucskálok a filmfesztiválokra. Decemberben Los Angelesben is jártam, habár ezúttal csak pihenni. Ősszel készítettük el A miniszter félrelép olasz változatát, ami a Netflixen Ötcsillagos karácsony címmel ma is látható.” A felvetésre, miszerint ez kőkemény férfi munka, kifejtette: “Nagyon nehéz. Ebben mondjuk igaza volt a tamáskodóknak. Képzeld el, egy nőnek nap mint nap megküzdeni egy teljes férfi stábbal.”

Annak kapcsán, hogy hazahúzta a szíve, elmondta: “Két és fél évet töltöttem Los Angelesben, iszonyú stresszben, meghallgatásokra jártam, küzdöttem, nem is kevés sikerrel, hiszen végül megkaptam például A szállító (Transporter) című tévésorozat egyik főszerepét. De nyilvánvaló volt, hogy még legalább 20 év kellene ahhoz, hogy igazán bedolgozzam magam. Ahhoz meg későn kezdtem, hiszen 31 évesen érkeztem Hollywoodba. (…) Második napja forgattuk Chilében az Utórengés című filmet, amiben én játszottam a főszerepet, és nem tudtam megjelenni, mert tízpercenként hánytam. Egyidejűleg kaptam ugyanis egy ételmérgezést is. A kettő együtt túl sok volt. Utólag persze nem csodálom, annyi volt rajtam a teher, a felelősség, és mindez tök egyedül, a világ másik felén, hogy a feszültségnek valahol ki kellett jönnie. Kétségbeestem: most mi lesz? Az orvos azt tanácsolta, hívjak fel valakit, aki egy ideig gondoskodik rólam. De kit? Egy magyar lány idegenben, senkim nem volt. Eszembe jutott a legjobb barátom, akivel 14 éves korom óta ismerjük egymást. Szerencsére azonnal kirepült hozzám. Ő vonta le a tanulságot: “Andi, húsz éve küzdesz, elszakadt a cérna.” Akkor döntöttem úgy, hogy mielőtt rámegy az egészségem, drogos lennék, vagy plasztikáztatni kezdenék, inkább hazajövök. Végre önmagam akartam lenni” – vallotta a színésznő, aki arról is beszélt, hiába kapta meg a  Maternity Blues című filmben nyújtott alakításáért a Filmkritikusok díját Olaszországban, a rendezők továbbra is a “pretty chick”-et látták benne.

“Az Aranyoskám című filmben van egy mondat, amit Teri Garr karaktere fogalmaz meg: “Az ember azzá válik, ami a legjobban hiányzik neki.” Ennek a női karakternek az édesapja hiányzott legjobban, aki gyerekkorában elhagyta. Ezért öltötte magára a férfi as viselkedést… Hát én is valahogy így jártam. És ehhez add még hozzá a sok egyedül eltöltött évet. Csoda, ha megkeményedtem? Pedig alaptermészetem szerint mély érzésű, érzékeny nő vagyok, csak ezt megtanultam jól elrejteni. (…) Szeretném végre megtalálni az egyensúlyt az éltemben. Nem lenne jó ugyanis, ha szakállam nőne. Meg az idő is sürget, családra, gyerekre vágyom. Az a tervem, hogy visszaveszek kicsit a tempóból, és több energiát fordítok a magánéletemre. Tudom, ezt már négy évvel ezelőtt is mondtam neked, de most készen állok rá” – szögezte le Osvárt Andrea, akit ismét láthatunk a mozivásznon, egy rövidfilmben, Tóth Barnabás Susotázs c. alkotásában.

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható. (2019.03.27 – 10,11,12. oldal)