Elhunyt Ferenczy Csongor színművész

2019 április 25. csütörtök, 20:56

Ismét gyászol a magyar színházművészet és az erdélyi magyar színjátszás: életének 80. évében
elhunyt Ferenczy Csongor színművész.
Ferenczy Csongor Szászrégenben született 1939. november 12-én. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben 1962-ben szerzett oklevelet. Pályakezdése a Temesvári Állami Magyar Színházhoz kötődik, majd a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színháznál töltött négy évadot. 1972-től 1980-ig a Marosvásárhelyi Állami/Nemzeti Színház színművésze volt. 1980-ban Magyarországra költözött, ahol a budapesti Várszínházban, a Nemzeti Színházban és a Veszprémi Petőfi Színházban lépett fel, számos filmben, tévéjátékban játszott, versfelvételeket készített, amíg egy súlyos betegség le nem parancsolta a színpadról.


Markáns, szép beszédkultúrájú művészként tartották nyilván. Délceg testalkatának, tehetségének, sokrétű szakmai felkészültségének köszönhetően a drámairodalom jelentős férfiszerepeit osztották rá.

“Pályája elején a drámai hős szerepek találták meg: Hamlettől a Tragédia Ádámjáig, szinte minden jelentős szerepet eljátszott. Később kiváló karakteralakításokkal bizonyította színészi sokszínűségét: Báró volt az Éjjeli menedékhelyben, Balázs a Fatornyokban, Popriscsin az Egy őrült naplójában vagy éppen Corbacció a Volponéban. Jelen sorok írója a Várszínház színpadán talákozott vele,a legendás Csiksomlyói passió-ban játszotta – remek, ízes humorral-  Lucifert” – írta róla Gardi Tamás színművész.

“Színész vagyok. S ezzel – hogy elejét vegyem az igényesség-atléták rosszalló fejcsóválásának – sem többet, sem kevesebbet nem akarok mondani, mintha azt állítanám, hogy: divattervező, reklámszakember. Mesterségem nem több és nem kevesebb, mint bármely más emberi tevékenység. Lehet jól, vagy rosszul végezni. Abban, hogy művészetté váljék, sok egyéb mellett nem utolsósorban éles szemű, bátor, hozzáértő bírálatra van szükség. Olyanra, amely nem krónikája, hanem szakavatott továbbképző pedagógiája a színházi életnek” – vallotta Ferenczy Csongor egy interjúban.

Nyugodjék békében!