Tudtán kívül kerülhetett egy brazil nő fotója az Opera hirdetéseire – Közlemény

2019 április 26. péntek, 15:52

Tudtán kívül kerülhetett egy brazil nő fotója a Magyar Állami Operaház hirdetéseire – írta a 24.hu. Az Operaház közleményben reagált.

Az előzményekről:

Úgy kerülhetett egy Brazíliában élő nő fotója a Magyar Állami Operaház hirdetéseire, hogy nem is tud róla – erről az Extra nevű portugál lap számolt be, a cikket a 24.hu vette észre.A lap szerint a dolog akkor lett gyanús, amikor egy brazil turista a budapesti metróban felfigyelt az egyik plakátra, amin a 23 esztendős, São Paulo-ban élő Elif Ozer szerepel. A turista lefotózta a hirdetést, majd elküldte a nőnek, aki először azt hitte, meg akarják viccelni.

Ozer szerint a kép nyilvánosan elérhető a Facebook-profilján, de azt nem tudja, hogyan talált rá a hirdetést készítő ügynökség. Azt is mondta, hogy jogi lépéseket tesz, hogy megállapodjanak a fotó felhasználásáról, amely az Operaház honlapján és Facebook-oldalán is látható.

A képet egyébként kicsit módosították a hirdetés készítői, a fülbevalót ugyanis egy feszületre cserélték, valószínűleg azért, hogy jobban illeszkedjen az Operaház által meghirdetett keresztény évadhoz.

Az Operaház közleménye az eset kapcsán:

A Magyar Állami Operaház kreatív arculatát 2012 óta a Mátai és Végh Kreatív Műhely Kft. tervezi. Az Ügynökséggel folytatott sikeres együttműködés jegyében az Opera „Ahol kinyílik a világ” és „ElsőSorban” elnevezésű kampányai számos szakmai díjat (Aranyrajzszög, Design Management, Prizma Kreatív PR, Ezüst és Bronz Effie, Arany Penge, Hipnózis, Kreatív Craft Award), nemzetközi elismerést (Cannes-i Ezüst Delfin két kategóriában) és külföldi meghívást (Tokiói Nemzetközi Vállalati Filmek Fesztiváljára; Kínai Nemzetközi Turisztikai Vásár, Sanghaj) érdemeltek ki, évadkampány- és premierplakátjaiból több mint két tucatot a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteménye is beválogatott.

Az Ügynökség az Opera 2019/20-as évadkampányához a reklámszakmában bevett gyakorlatként a stock fotók eszköztárához nyúlt, amelyhez a Pexels.com oldalon található felvételekből válogatott, eleget téve az oldalon feltüntetett licensz előírásoknak. A minden bizonnyal a fotót is készítő felhasználó időközben saját oldalával együtt törölte a képet a Pexels.com oldalról, de annak nyoma az interneten továbbra is megtalálható.

Nem felel tehát meg a valóságnak, hogy a brazil híradásokban szereplő, számos modellfotón szereplő hölgy felvétele a Facebook-oldaláról származik. Egy 18 éve működő, jó nevű ügynökség ugyanis pontosan tisztában van azzal, milyen feltételek mellett használhat fel felvételeket. Az Ügynökség felvette a kapcsolatot a stock fotó oldallal, hogy információt szerezzen arról, mikor törölték az említett profilt. A Magyar Állami Operaház ez idáig jogi úton semmilyen megkeresést nem kapott, de a fentiek alapján annak aligha lehet valós alapja.

Amennyiben a hölgy személyiségi jogai valóban sérültek, ez esetben mélyen együtt érzünk vele, ezért azonban a Magyar Állami Operaház és az általa alkalmazott ügynökség nem tehető felelőssé.

Opera Kommunikáció