“Jó kézbe venni egy könyvet” – Pintér Béla válaszolt

2019 április 30. kedd, 7:43

2018-ban jelent meg a Pintér Béla és Társulata darabjait tartalmazó Újabb drámák című könyv, amely bekerült az idei Libri irodalmi díjakért versengő tíz legjobb kötet közé. A művek szerzőjét a Színházi 10 perc blog kérdezte.

A szinhazitizperc.blog.hu cikkéből:

“Elsősorban az a fontos, hogy színházi körülmények között megszülessen az előadás, de nagyon örülök, ha ezek a munkák írott formában is megállják a helyüket. Nem az én ötletem volt az első drámakötet sem. Azonban igen nagy örömet okozott, mikor az megkapta 2014-ben az Artisjus Irodalmi Nagydíját és most is nagyon örülök, hogy ez az újabb kötet bekerült a 2018-as Libri válogatásába” – mondta Pintér Béla.

Pintér Béla

Pintér Béla

A művész hangsúlyozta, sokféle ember jár hozzájuk, semmiképpen sem nevezhetjük rétegszínháznak a társulatot. “De abban biztos vagyok, hogy a mi nézőink alapvetően nem azért járnak színházba, hogy csupán szórakoztassák őket, hanem azért, hogy a valóságot valami igazán ihletett, művészi módon ábrázolják számukra az alkotók. Amennyiben ez jól sikerül, esélyt kap a néző arra, hogy az előadás végén vagy közepén néhány pillanatra katarzist élhessen át” – tette hozzá.

Pintér Béla szerint a mostani jelölés azért különleges, mert általa tisztelt emberek alkották a kuratóriumot, akik több mint száz kötetből választották ki a számukra legesélyesebb tízet, és a továbbiak során az olvasók és a zsűri szavazata alapján dől el, hogy melyik lesz az első.

“Az internet még nem tudta teljesen elhódítani az embereket, és nem tudta megsemmisíteni a Gutenberg-galaxist, még mindig nagyon sokan vásárolnak és olvasnak könyveket. Még mindig jó kézbe venni egy könyvet, a könyv, mint tárgy is fontos, mindig velünk van, semmilyen elektromos probléma nem tudja ellehetetleníteni az olvasást” – fogalmazott az alkotó.

A teljes interjú itt olvasható.