Bánsági Ildikó: “A színpadon jelen lenni számomra ünnep”

2019 május 02. csütörtök, 8:03

A megújulásra mindig képes, fáradhatatlan színésznőt a Nők Lapja kérdezte.

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható.

A kérdésre, honnan a fiatalos tempó, a rengeteg energia, Bánsági Ildikó elmondta:”Jó géneket hoztam otthonról, a szüleimtől, edzett, egészséges vagyok, sokat sétálok a kutyámmal, Borisszal. Biztosan ezt látod rajtam. De azért olykor én is leeresztek, elég egy próbaidőszakra gondolni. Ma reggel uszodába kellett volna mennem, de ez elmaradt, ami nem jó. Szükségem van a heti egy úszásra és a két edzésre. (…) Azt hiszem, az 50 minden nő életében vízválasztó. Nekem is akkor kezdett el fájni a vállam vagy a térdem, de mindegy is, lényeg, hogy orvoshoz küldtek, de én orvos helyett beiratkoztam tornára. Két hét múlva semmi bajom nem volt! Ez lehet, hogy nem jó recept, de nekem bevált. (…) Én kicsi gyerekként is több dolgot csináltam párhuzamosan, ahogyan ma is. Úgy vagyok összerakva, hogy ez nekem megy. A változatos tevékenységek testi és szellemi frissességet követelnek az embertől, a frissesség pedig megajándékoz a megújulás képességével” – vallotta a színésznő.

Egy beszélgetésben Szabó István Oscar-díjas rendező a nőiességét dicsérte. Azt mondta, Ildikó a nőiességével, a nagy színészi tudásával képviseli a nézők álmait. A színésznő erre úgy reagált: “A színészi tudásom minősítése nem az én dolgom, de hiszem, hogy amíg megkeresnek különböző színházak rendezői, addig igény van rám, és bizonyos szerepekhez épp az én karakteremre, tudásomra van szükség. A színpadon jelen lenni számomra ünnep. Fontosnak tartom, hogy szeretetet sugározzak a nézők felé. És hidd el nekem, ezt ők is érzik, ez karizma, belső erő. Nekem a játék öröme fontos, adni a közönségnek, és örömmel csinálni. Ez az öröm megy át drámában és vígjátékban egyaránt. A kérdésedre válaszolva, nyilván igaza van, mert valahol valóban képviselem a néző álmait.”

A felvetésre, meddig képes dolgozni egy igazi színésznő, úgy reagált: “Sokáig. Amíg szerepet kap. Persze ez nem azt jelenti, hogy az ember amíg él, csinálja. Mondtam a gyerekeimnek, barátnőimnek, hogy szóljanak, ha itt az ideje.. de amíg van kihívás, amíg nekem való, hozzám illő szerepet ajánlanak, csinálom. Nem akarok a színpadon karicsálni. Nem tudom. Már az is megdöbbent, ha azt mondják, hogy nem kéne vezetni egy bizonyos életkor fölött. De a színpad életet, erőt ad. Ám ha kijön az ember a gyakorlatból, nagyon nehéz visszaállni. Ha két hónapig nem szinkronizálok, az első tekercset kétszer-háromszor végignézem. Nem ugyanaz a havi négy vagy a havi huszonnyolc előadás sem. Nekem pillanatnyilag nincs olyan szerepem, ami lazább, és már próbáljuk a Nemzetiben a Rocco és fivéreit” – árulta el Bánsági Ildikó.

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható.