Herczeg Adrienn: “Ezt kötelező látni a szülőknek”

2019 május 05. vasárnap, 7:08

Az öldöklés istene a tragikus bohózat köntösében mutat tükröt a kispolgári álszentségnek az Átriumban. A történet szerint gyerekek játszótéri verekedésének apropóján az áldozat szülei meghívják a támadó fiú szüleit a lakásukba, hogy tisztázzák a dolgokat. Herczeg Adriennt a 168 Óra kérdezte.

A 168 Óra cikkéből:

“Amikor elkezdtük próbálni Az öldöklés istenét, érződött, hogy szülőként mindannyian automatikusan tudjuk, miről beszélünk. Az előadás hozzásegített ahhoz, hogy elnézőbb lettem az ilyen helyzetekkel, konfliktusokkal. Amióta ezt a szerepet játszom, elfogadóbb vagyok a Véronique-féle anyatípussal. Ez a nő mindent megtesz azért, hogy példás anya legyen, sőt nyilvánvalóan az is. De túlkapásai vannak, a bolhából elefántot csinál, gyakorlatilag erről szól az egész darab. A másik rétege pedig arról szól, hogy mi van a felszín alatt egy házasságban, az alkohol hatására mi bukik ki ebből a nőből” – mesélte Herczeg Adrienn.

Hevér Gábor, Herczeg Adrienn / Kultúrbrigád - Átrium: Az öldöklés istene / Fotó: Mészáros Csaba

Hevér Gábor, Herczeg Adrienn / Kultúrbrigád – Átrium: Az öldöklés istene / Fotó: Mészáros Csaba

“A fiam nagycsoportos óvódás, előfordult már, hogy kicsit agresszívabban nyúlt hozzá egy gyerek. Kettősség van bennem ezzel kapcsolatban. Az egyik felem azt mondaná, beszéljétek meg egymás között, a másik meg azt kérdezné, hogy lehet, hogy te erre nem reagálsz. Hamar kiderült, hogy ha bármi kisebb konfliktusba kerül a gyerekem, amitől én kiakadok és hangot adok a nemtetszésemnek, abban a pillanatban ő bevédi a másikat. Nagyon sok helyzetben meg kell tanulnom: nem szabad, hogy anyatigrisként egyből az indulat vezéreljen. Bizony bennem van a félsz, hogy nem fog elmondani dolgokat. Hajlamosak vagyunk megoldani a gyerek helyett a konfliktusokat, de szülőként nem tudunk máshogy viselkedni. Bizonyára ösztönből nem akarjuk, hogy rossz legyen neki, bármilyen szinten sérüljön. Ettől aztán megfosztjuk a konfliktusok kezelésétől, lerendezésétől. Abban tudok kapcsolódni Véronique-hoz, hogy nekem is egyből vehemens gondolataim támadnak, ugyanakkor vitás helyzetekből nem csinálok ekkora ügyet. Mondok három keresetlen mondatot és kész” – fejtette ki a színésznő.

Herczeg Adrienn kiemelte, hogy Bereczki Csilla rendező remek érzékkel hagyta őket dolgozni, felállítani a viszonyokat, semmit nem akart a színészekre kényszeríteni. “Amikor tévútra mentünk, közbelépett. Elcsúszhatott volna az előadás, ha nagyon harsányba, kitettbe megyünk át, így viszont szépen egyensúlyozik a nevetés és a dráma között. Szeretem, hogy vannak benne nagyon vicces részek, amin a nézők sokat nevetnek, és olyan is van, amikor felszisszennek, a nevetésből tökéletes csöndbe váltanak. Nagy dolognak tartom, hogy egy óvónő ismerősöm, miután látta az előadást, gyakorlatilag közönséget szervezett rá. Hozott egy nagyjából tizenöt fős csoportot, mondván, kötelező látni a szülőknek, jó lenne, ha szembesülnének magukkal, hogyan akadunk ki hülyeségeken, hogyan csinálunk kis dolgokból őrült nagyot. Többször próbálunk mást mutatni magunkból, mint amilyenek vagyunk. Az öldöklés istene tükörképet mutat, hogy miként megyünk bele nevetséges helyzetekbe gyereknevelés címén, hogyan viselkedünk felül helyzeteket. Másrészt nagyon erős tükör a házasságokban kimondatlan dolgokra. Azt hiszem, előrébb tartanánk, ha a párok nem csak éles helyzetekben beszélgetnénk egymással” – mutatott rá a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.