Elek Ferenc: “Minden arról szól, hogy megpróbálunk az idővel szembe menni”

2019 május 13. hétfő, 7:46

Federico Garcia Lorca utolsó drámájában, a Ha elmúlik öt évben az Öregember szerepét próbálja a Katonában. Elek Ferencet a Deszkavízió kérdezte.

 

A Deszkavízió cikkéből:

Ismét egyik mesterével, Zsámbéki Gáborral dolgozik együtt. “Most tartunk a közepén körülbelül, kezdünk lassan ráfordulni a főpróbahétre. A másik mesterem, Wéber Péter kedvenc színdarabja ez, nagyon érdekes, hogy mennyire összefonódik ez az én életemben, mindkét számomra fontos tanárom foglalkozik ezzel a Lorcával, és mindkettőben részem van nekem is. Wéber Péternél az Apát játszottam, akit itt most Fullajtár Andi fog alakítani. Van ebben a drámában valami nagykorúsított színházi eszme, amihez föl kell nőni, ez nem a jól megszokott, klasszikus történetmesélés lesz, amihez a nézők hozzá vannak szokva. Én inkább költészetnek érzem, nekünk is sokat be kell fektetni, és a közönségnek is egy picit jobban meg kell majd küzdenie vele. Örülök, hogy ilyen is van a Katonában, és nagyon izgulok, hogy szeressék is az emberek” – mondta Elek Ferenc.

Elek Ferenc a Ha elmúlik öt év próbáján / Fotó: Szilágyi Lenke

Elek Ferenc a Ha elmúlik öt év próbáján / Fotó: Szilágyi Lenke

“Igazából csak erős közhelyekben tudok fogalmazni, de ennél persze sokkal több rétege van a darabnak. Az ittlétünknek a behatároltságát próbálja megfogni, azt, hogy annyira küzdünk azért, hogy meg tudjuk óvni az állagát mindennek, és ebbe beleértem saját magunkat is: kifestjük a lakást, hogy ne málljanak a falak, megmossuk a fogunkat naponta kétszer, hogy ne szuvasodjanak el… Minden arról szól az életünkben, hogy megpróbálunk az idővel szembe menni. Ez mindannyiunk életében jelen van, az enyémben is, én is próbálok ‘hajszolódni'” – fogalmazott a Katona művésze.

Arra a kérdésre, hogy szeret-e negatív figurát játszani,így válaszolt: “Nagyon! Az embernek egy olyan vonalat kell magában felfejteni, amiben lehet élvezkedni. Mindig jó, ha egy színész picit mást játszik, mint amilyen az életben. Bennünk van egyébként, bennem is bennem van a gonoszság, meg a szemétkedés, sőt még a keménység is bennem tud lenni, csak nyilván az ember nem engedi ezeket szabadon. Szóval mindig jó ilyen szerepeket csinálni.”

Elek Ferenc az interjúban azt is elárulta, hogy elkezdtek már az évad közben több etapban dolgozni Lóth Balázs Pesti balhé című filmjén, ez öt barát története. Amikor pedig ezt befejezi június végén, belecsapnak A tanár harmadik évadába.

A teljes interjú itt olvasható.